Telč oslaví výročí zápisu do UNESCO

Před dvaceti lety byla Telč zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Město si výročí připomene řadou akcí, na některé zve návštěvníky už nyní.

Při vyslovení jména města Telče se každému vybaví pohádkové náměstí s renesančními štíty domů a malebným podloubím, romantický zámek či třeba letní folkový festival Prázdniny.

Neopakovatelnou atmosféru mu vytváří vyjma zámku především unikátně zachovaný soubor měšťanských domů v centru s okolními uličkami a přetrvávající charakter města jako někdejší vodní pevnosti. Telč letos čekají dvě kulatá výročí, která s tím vším přímo souvisejí. Prvním z nich je dvacáté výročí zapsání města na seznam světového dědictví UNESCO v roce 1992. „Tehdy byla spolu s Telčí přidána na seznam také Praha a Český Krumlov,“ připomněla Věra Peichlová z kulturního odboru telčské radnice.

Zachariáš z Hradce

Města UNESCO si letos připomenou i 40. výročí vzniku samotné úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví, ke které se ovšem Česká republika připojila až ve zmíněném roce 1992. Které akce se budou vázat přímo k oslavám významných kulturních výročí, to představí města UNESCO v únoru a v březnu. Telč však už nyní láká na řadu akcí, kterými si lze zpříjemnit lednové a únorové dny.

Dne 27. ledna se například uskuteční tradiční Ples města Telče a mikroregionu Telčsko. Místem konání již desátého ročníku plesu bude sokolovna na Masarykově ulici. Účastníky na místě uvítá sám telčský pán Zachariáš z Hradce a jeho paní Kateřina z Valdštejna, šlechtický pár, k jehož éře patří vznik města v podobě, která ho proslavila v této době už po celém světě. Ples začíná ve 20 hodin, hrát bude Marathon Live Band. Předtančení obstará Rock and Roll club Elvis Jihlava.

Skutečná Kateřina zemřela v roce 1571 a je pohřbená na zámku v kapli Všech svatých spolu s manželem Zachariášem. Na lednovém plese bude Kateřinu představovat právě již citovaná Věra Peichlová, která si ji již mnohokrát na podobných akcích vyzkoušela. Role jejího manžela se tradičně ujme Jan Kaleta.

Během ledna bude možné v Telči navštívit také výstavu dětské grafiky ve vstupní síni radnice. Výstava prací dětí ze základní umělecké školy bude ve vstupní síni radnice do 29. ledna. V únoru tam tuto výstavu nahradí jiná expozice, kterou tentokrát chystá Oblastní charita Jihlava. Síň radnice pak představí výtvarné práce či dovednosti klientů a pracovníků Charity.

Masopust a templáři

Tradiční masopust se zabijačkou se v Telči uskuteční 18. února. Oblíbený rej každoročně do města přivábí stovky návštěvníků. Jeho pořadatelem je kromě města také folklorní soubor Podjavořičen. „Průvod masek vychází z městského parkánu, odkud přijde na náměstí. Tam dá starosta povolení k reji masek,“ řekla Peichlová. Atraktivní koncert Kruhu přátel hudby se koná 26. ledna v sále základní umělecké školy. Toho dne tam od 19 hodin vystoupí se svým tělesem Thuri Ensemble hobojista Jan Thuri. Zpívat bude sopranistka Jana Koucká Bínová a na klavír bude hrát Megumi Yamada z Japonska.

Soubor nedávno vydal nové CD s názvem Pinacotheca Pragensis, které vedle řady jiných komorních skladeb v barokním duchu obsahuje i kompozici Vzpomínky na Telč, kterou složil František Xaver Thuri (otec Jana Thuriho) a která byla uvedena na premiéře v Telči v roce 2004. Protože leden a únor jsou v jinak turisticky velmi rušné Telči klidnější měsíce, stojí za to si právě nyní projít město a jeho okolí. Poučení nabídnou například naučné trasy, které jej představí například jako sídlo obklopené vodami a seznámí poutníky také s místními pověstmi. Podrobnosti o trasách podají pracovnice informačního centra na radnici.

Zajímavými cíli mimo vlastní město mohou být například vrch Javořice s údajně léčivou studánkou Páně nebo mohutná Míchova skála v javořických lesích u Velkého pařezitého rybníka.

Dalším místem, které nezklame, je zřícenina hradu Štamberka u Lhotky. Štamberk oplývá pověstmi o tom, že zde působil řád templářů, který tady v okolních skalách ukryl své poklady, legendy také mluví o tajných chodbách, které mají prý vést do Telče či na lovecký hrádek Roštejn u Růžené.

Protože rok 2012 bude rokem výročí UNESCO, stojí v případě Vysočiny za připomínku, že jde o kraj, který má záznamů v seznamu UNESCO nejvíce ze všech tuzemských regionů. Kromě Telče patří do elitního klubu také Žďár nad Sázavou se svým poutním chrámem na Zelené hoře, který vznikl podle návrhů slavného barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho. Třetím městem je Třebíč, která si nesnadnou cestu do UNESCO vysloužila svým unikátně dochovaným židovským ghettem Zámostí.

CO SE MŮŽE HODIT VĚDĚT

* Informační centrum na radnici je vyjma půlhodinové pauzy po poledni otevřeno v tomto období ve všední dny do 16 hodin, vždy v pondělí a ve středu až do 17 hodin.
* Příznivci bruslení mohou využít možnosti zajezdit si na ledové ploše zimního stadionu. Rozpisy ledu jsou dostupné na webu www.sktelc.cz.