Téma Spalovna? Nadávky, pískot i plynové masky

Pardubice mají za sebou jednání roku. Před ČEZ Arenou, kde včera zástupci Ministerstva životního prostředí debatovali s občany a investorem o znovuspuštění spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví. Proti projektu protestovaly tisíce lidí.

Transparenty, lidé v plynových maskách, hvízdot a hlasité protesty tisíců demonstrantů, taková byla včera atmosféra v pardubické ČEZ Areně, kde probíhalo jedno z nejsledovanějších jednání roku. Svůj nesouhlas se znovuobnovením provozu spalovny průmyslových odpadů v Rybitví přišlo na zimní stadion vyjádřit šest až sedm tisíc lidí. Mezi nimi byl třeba i František Lebeda z Rybitví se synem. Oba drželi transparenty s nápisem „Ne spalování nebezpečných odpadů“.

Zástupce investora neměl téměř šanci projekt lidem představit. Když ředitel česko-rakouské firmy AVE CZ Jiří Čenský prohlásil, že mottem projektu je zlepšit životní prostředí v Pardubicích, ozvaly se arénou nadávky, jekot a hvízdot. Jejich projevy lidé neustále doprovázeli velmi hlučným nesouhlasem. Místy Čenský mluvil, aniž by ho někdo vůbec poslouchal. „Podle statistik Pardubice vyprodukují ročně 65 tisíc tun nebezpečných odpadů, z toho je podle statistik 30 tisíc tun jednoznačně spalitelných,“ řekl Čenský.

Lidé však jeho argumenty odmítali poslouchat. Z obavy o kvalitu ovzduší zkrátka na Pardubicku spalovnu nechtějí a vyjádřili to také peticí, kterou podepsalo téměř 50 tisíc osob. Za pravdu jim dávají i ekologové. Bývalý inspektor životního prostředí Miroslav Rubeš, který proti spalovně bojuje, si ale není jistý, zda ministerstvo rozhodne ve prospěch Pardubic a okolí. „Věřím, že zdravý rozum by měl zvítězit. Máme množství argumentů, které jsou v tom duchu, aby se ten záměr neschválil a definitivně zamítl. Podle mě je hlavním argumentem to, že Pardubice a jejich okolí je již dnes velmi zatížené z hlediska životního prostředí, a proto podle mého názoru sem takovýto zvláště velký zdroj znečišťování nepatří,“ uvedl Rubeš.

Ministerstvo životního prostředí vydá stanovisko k hodnocení dopad u plánované velké spalovny průmyslových odpadů v Rybitví u Pardubic na životní prostředí v druhé polovině ledna 2010. „Zásadní aspekty vlivu na životní prostředí byly projednány. Všichni zástupci státní správy i samosprávy obcí, města i kraje se vyjádřili proti záměru, rovněž naprostá většina vystoupení veřejnosti vyjadřovala zásadní nesouhlas se záměrem,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Karel Bláha.

Původní spalovna pět let nefunguje, překračovala emisní limity. Před třemi lety ji koupila česko-rakouská firma AVE CZ odpadové hospodářství. Po modernizaci za několik set milionů korun by mohla ročně odstranit až 20.000 tun nebezpečných odpadů. MŽP dvakrát vrátilo k přepracování posudek vlivu spalovny na životní prostředí (EIA), napotřetí zpracovatel posudku uvedl, že považuje za akceptovatelnou roční kapacitu 12 tisíc tun za rok, což znamená ročně 4500 provozních hodin.