Téměř každý deváťák už pil

Devadesát procent deváťáků už ochutnalo alkohol. Podle průzkumu Sedmičky čtvrtina kouří a zkoušela drogy.

Za dva měsíce teprve odejdou ze základní školy a někteří ještě nemají občanku, ale k alkoholu už se dostali. Pouze třináct procent žáků devátých tříd v Olomouci v anonymním dotazníku Sedmičky uvedlo, že nikdy nepili alkohol.

„Jednou jsem skoro umřela na otravu alkoholem,“ přiznala dokonce jedna z dívek. Byla jednou z 212 deváťáků ze šesti olomouckých základních škol, kteří na otázky Sedmičky odpovídali.

Vedoucí oddělení sociální prevence olomouckého magistrátu Květoslav Richter upozorňuje, že děti po alkoholu často sahají, protože je levný. „Ve městě chybí kavárny, které by alkohol nenabízely. Navíc pivo je pořád levnější než nealkoholické nápoje,“ poukázal Richter.

Velká část dětí měla podle průzkumu první zkušenost na rodinných oslavách. I to odborníci kritizují. Příliš velká tolerance k alkoholu je podle nich pro děti nebezpečná.

Průzkum Sedmičky také ukázal, že každý čtvrtý deváťák kouří. „Ale snažím se přestat. Z dvaceti cigaret to stahuji na šest až dvanáct za den,“ napsala jedna školačka.

Deváťáci také přiznali, že velká část z nich už vyzkoušela nějakou drogu. Většinou marihuanu, ke které se dostali přes známé a kamarády. Polovina školáků se také přihlásila ke zkušenostem se sexem.

Deváťáci pijí a zkoušejí sex i cigarety. Ale váží si rodičů

Je jim teprve čtrnáct nebo patnáct let, ale dětskou nevinnost nechali dávno za sebou. Žáci devátých tříd v Olomouci už ve většině případů popíjeli alkohol, někteří z nich také kouří, zkoušeli drogy nebo měli sex. Sedmička udělala mezi deváťáky anonymní průzkum, ve kterém odpovídalo přes dvě stě dětí. Polovina z nich například přiznala, že se setkala se šikanou.

Z neřestí určených jen pro dospělé mají deváťáci nejvíce zkušeností s alkoholem. Že ho pilo, přiznává devět z deseti dotazovaných. „Bylo mi z toho moc zle. Ale každé dítě v našem věku chce zkusit všechno,“ myslí si jedna ze školaček. Další se svěřuje, že se jednou příliš opila, a kvůli tomu už ji chuť na alkohol přešla.

Mnohdy si děti daly víno nebo pivo pod dohledem dospělých na rodinných oslavách. Často ale popíjejí také v parku nebo u kamarádů. Při kontrolách v restauracích a klubech se s nimi setkávají i policisté. Při poslední razii v Olomouci přistihli čtrnáct opilých dětí.

Zatímco občasné popíjení alkoholu přiznává většina oslovených žáků, pravidelné kouření cigaret potvrdil každý čtvrtý. A převládaly dívky. Řada deváťáků naopak cigarety striktně odmítá. „Kuřáci si akorát ničí zdraví a kupování cigaret je vyhazování peněz,“ uvádí jeden mladík. Podobný názor má mnoho dalších žáků.

Mezi těmi, kteří cigaretou nepohrdnou, jsou příležitostní kuřáci i ti, kdo zvládnou celou krabičku denně.

Drogy? Vede marihuana

Téměř třetina deváťáků už vyzkoušela zakázanou marihuanu, někteří z nich i hašiš. V období puberty je podle odborníků běžné, že děti touží všechno vyzkoušet a jsou ochotné riskovat. „Pokud chce dítě experimentovat a zkusit alkohol, cigarety nebo marihuanu, nikdo mu v tom nezabrání. Když ovšem rodina funguje a jsou jasně stanovené hranice, může jít pouze o jednorázovou zkušenost a je méně pravděpodobné, že sklouzne do závislosti,“ vysvětluje olomoucká dětská psycholožka Naděžda Dařílková.

Mnozí deváťáci jí dávají za pravdu. Jedna zkušenost jim stačila. Některé žáky drogy vůbec nelákají. „Nejsem feťák, mám k drogám odpor a nemám důvod je zkoušet,“ tvrdí jeden ze studentů.
Pokud mají rodiče obavu, že jejich potomek bere drogy, měli by si dobře všímat jeho chování. K varovným signálům patří hlavně změna chování, když dítě přestane jíst, komunikovat, je náladové a agresivní. „Vím, že dnes není problém se k drogám dostat. Věřím, že dcera má dost rozumu a nepodlehne jim, ale strach samozřejmě mám,“ říká matka mladé dívky Eva Drábková z Olomouce.

S dcerou probírá nejen drogy, ale otevřeně se baví také o sexu. Zkušenosti s ním má necelá polovina deváťáků v Olomouci. Teda alespoň nějakou. „Soulož ještě ne, to ostatní ano,“ tvrdí například jedna z dívek. Někteří deváťáci jsou přesvědčení, že na sex ještě mají dost času, jiní už se ho nemohou dočkat. „Zatím bohužel žádnou sexuální zkušenost nemám. Doufám, že se to brzy změní,“ svěřuje se jeden z mladíků.

Podle psycholožky v současné době začíná puberta o rok až dva dříve než před lety. „Děti rychleji vyspívají a ve dvanácti vypadají na patnáct, ale pořád mají emoce odpovídající svému věku. Určitě existuje skupina dětí, které začínají se sexem brzy, ale to bylo dřív také,“ poznamenala psycholožka Dařílková.

Šikanují i učitele

K problémům ve školách patří i šikana. Setkala se s ní zhruba polovina olomouckých deváťáků, buď jako svědci, nebo oběti. Někteří se ocitli v obou rolích. Většinou jde o ponižování a zesměšňování. Oběti ale nejsou jen jejich vrstevníci, několik studentů přiznává, že šikanují svého učitele.

Šikana má mnoho podob. Začíná u pošklebků, posměchu, ale může skončit až u fyzického násilí. „Někdy je to neškodná legrace, ale pokud se opakuje a prohlubuje, potom jde o šikanu,“ vysvětluje Květoslav Richter z odboru sociální prevence olomouckého magistrátu.

Podle něj agresivita ve třídách roste. „Souvisí to se sociálním rozvrstvením a ztrátou autorit,“ říká Richter.

Rodiče mají rádi

Většina deváťáků ale uznává své rodiče. Devadesát procent na nich najde něco, čeho si váží. Nejčastěji je to tolerance, důvěra a trpělivost. „Mají mě rádi, přestože dělám průšvihy a nechovám se k nim hezky,“ svěřuje se v průzkumu dívka.

Méně konkrétněji odpovídají deváťáci na otázku o budoucím povolání. Řada z nich ještě žádnou představu nemá. „Děti si nevybírají profesi, ale střední školy podle toho, jestli se dělají přijímačky nebo tam bude matematika. U učebních oborů si někdy ani nedovedou představit, co by po skončení měly dělat,“ připomíná učitelka Miluše Zatloukalová.

V čem však má většina patnáctiletých jasno, je výše výdělku. Dobře placené místo, mít hodně peněz, vydělávat velké peníze – to jsou nejčastější odpovědi. „Hodnoty se změnily, dnes jsou na prvním místě peníze. Děti neslyší od rodičů nic jiného, než že musí vydělávat. Úspěšný je podle nich ten, kdo má peníze,“ míní Zatloukalová.

Psycholožka Dařílková upozorňuje, že děti jen kopírují chování dospělých a jsou odraz společnosti, z níž se vytrácí morálka a slušnost je považovaná za slabost. „Dospělí jsou pod velkým tlakem, musí vynaložit víc úsilí, aby si udrželi práci. Nemyslím si, že by se rodiče dětem nevěnovali, ale často je zastupuje internet nebo televize. Důležité není množství společně stráveného času, ale jeho náplň a využití. Dítě musí cítit pozitivní emoce a zájem ze strany rodičů,“ dodává Dařílková.