Test kaváren: Do Slavie leda na dobré capuccino

Týdeník Sedmička startuje seriál testování kávy v pražských kavárnách.

Kde jinde začít testování kaváren než v Paláci Lažanských. Tedy přesněji v kavárně Slavie, jejíž pět výkladních oken hledí přímo na Pražský hrad. Jak se vyrovnává podnik, který průvodci dodnes označují jako kolébku českého kavárenství, s přípravou dobré kávy?

Už při pohledu do nápojového lístku se ukazuje, že se tady zastavil čas. Bohužel v nevhodnou dobu. Graficky nabídka nápadně připomíná jídelní lístky osmdesátých let či menu zájezdních hostinců, i s několika pravopisnými chybami.

Raději rychle objednat, zavřít a vyladit si dojem pohledem na Hradčany. Přece si tím nedáme zkazit chuť! A to ani tím, že kávu obsluha nepřináší na podnose s malým množství vody.

Capuccino jak má být

Capuccino má správné množství pěny a šálky jsou předehřáté, jak mají být.

„Příjemně mě překvapilo. Žádná jarová pěna. Je připravena správným způsobem dokonce s náznakem latte artu, tedy vzorováním v pěně,“ říká barista Zdeněk Smrčka. Nakonec přijde malé ale.

„Pěna mohla být ještě krémovější, úplně bez bublinek, vyšlehaná do hladka a lesku,“ hlásí dvojnásobný mistr v latte artu. V chutí kávy pak už Smrčka neshledal „nic rušivého“. Káva je jemně nakyslá, což ale není vůbec na škodu, právě ovocnou chuť vyzdvihují světoví degustátoři nejvíce.

Espresso je jen jedno!

Espresso picollo a espresso ristretto je velkým oříškem. Stačí chvilka nepozornosti a nevíte, které je které. Vypadají stejně. Až měrka ukázala. Picollo tedy italsky „malé” má 38 mililitrů, ristretto chuťově silnější nápoj má 28 mililitrů.

„Vtip je v tom, že espresso je všude ve světě jen jedno. Žádné malé nebo velké,“ podotýká Smrčka.

Správně má mít maximálně 30 mililitrů. Pokud si chcete ve Slavii dát skutečné dobré espresso dle italské tradice, vsaďte na ristretto. Je silné a dobré. Naopak „picollo“ prohrává. „Káva je slabá, jakoby ředěná,“ podotýká Zdeněk Smrčka. Espresso má být „shot“ , host jej pije jako panáka, po douškách a rychle.

Češi mají rádi velké kávy, které mohou popíjet déle. Například café latte. Ve Slavii ho přinesou i s kresbou čokoládového květu na pěně. Vypadá krásně a je skutečně velké. Pokocháte se však pouze okem, vyklubal se z něj nejhorší kousek naší objednávky.

Káva je „slaboučká jak čaj“. „V chutí vodnaté. Jako by už mléko bylo několikrát použité. To znamená, že zřejmě napěnili mléko, nechali zchladnout a pak napění znova,“ dohaduje se Smrčka o kávě, ve které má správně být přes dvě deci mléka.

Přihřívání na plotýnce kávu kazí

Nakonec přichází hit domácností i kanceláří. Filtrovaná káva.

„Přišli jsme brzy zrána a káva je čerstvě udělaná,“ říká Smrčka. Neustále přihřívání na plotýnce kávu naopak rychle kazí.

Z filtrované kávy se dá nejlépe poznat chuť kávové směsi, kterou ve Slavii používají. Jak chladne, mění se pozvolna aroma.

„Káva je jemně nakyslá. Průměrná standardní směs, kterou by měl host od kavárny očekávat,“ hodnotí Zdeněk Smrčka.