Test kaváren: Na kávu s R. A. Dvorským

Atmosféra kaváren první republiky žije ve vinohradském Šlágru.

Letí šíp savanou a s ním letí srdce mé, kam ten šíp dopadne, tam se sejdeme, zpívá v prvorepublikovém šlágru R. A. Dvorský. S baristou Adamem Dvořákem z Kávového klubu se tentokráte scházíme v podniku Šlágr ve Francouzské ulici na rozhraní Vinohrad a Vršovic.

Interiér kavárny s cukrárnou je laděný do doby 30. let minulého století. Zdobí ji tonetky, plakáty, smaltované cedule a vývěsní štít, z historického amp- lionu se nesou hity R. A. Dvorského nebo sester Allanových.

K dokonalosti chybí jen maličkost, aby na sobě kavárník neměl džíny a triko, ale aspoň kavárnickou zástěru.

Oříšková chuť espresa

Usedáme do pohodlných křesel a prohlížíme menu, které nabízí širší výběr různých káv včetně letní nabídky. Kávu zde vaří ze směsi Monaco firmy Dallmayer.

První naše objednávka je cappuccino a espreso. Dostáváme je po chvilce naservírované na tácku se sklenkou vody a konvičkou mléka.

„Espreso má hodně oříškovou vůni, hořčejší chuť, ale s náznakem ovocnosti. Taková chuť je českému zákazníkovi blízko,“ myslí si Dvořák. Kladně hodnotí i cappuccino s poměrně dobře našlehanou pěnou. Tam mléko překrylo hořkost kávy.

Nápojový lístek nabízí i takřka prvorepublikové „vychytávky“. Když si host objedná sifon, kavárník mu ochotně přinese klasickou skleněnou lahev s drátěným obalem a bombičkou.

Vracejí se za dorty

Podnik má i bohatou nabídku přímo na místě vyráběných dortů a koláčů. Množství zákazníků cukrárny svědčí o tom, že se sem třeba pro tiramisu, větrníky nebo višňový koláč hosté často vracejí.

Druhou objednávkou je frappé a café au lait. Zatímco frappé je připravené z instantní kávy a je podle Dvořáka tak, jak má být, místo café au lait dostáváme kávu s pěnou, tedy spíš latté.

„Au lait je francouzská filtrovaná káva s mlékem. Původně byla připravována doma a tam vám pěnu nikdo nešlehá,“ vysvětluje Dvořák.

Drobná chyba ale nemohla pokazit náš dobrý dojem ze slušné kavárny se zajímavou atmosférou.