Test kaváren: Savoy? Hořký výlet do Vídně i Paříže

V nabídce Café Savoy se mísí italské espresso, vídeňská melange i francouzské café au lait.

V Café Savoy nemá host mnoho času na rozkoukání. Obsluha se ho ujímá hned u dveří a za několik okamžiků vmanévruje na místo u některého z kavárenských stolků v nekuřáckém přízemí či kuřáckém prvním patře.

Kuřácké patro, kam není zespodu vidět, je zvláště oblíbené pro utajená jednání politiků a byznysmenů, kteří kavárnu v blízkosti mostu Legií hojně navštěvují už od samého rána.

Pokud si na začátku dne dají espresso, musí spolknout pěkně hořkou pilulku.

„Výrazně hořká dochuť kávy zůstává na jazyku ještě dlouho po napití,“ říká barista Zdeněk Smrčka. Sklenička vody, která má obvykle sloužit na propláchnutí úst před pitím dobré kávy, tady slouží naopak jako záchrana po kávě. Kávová směs, kterou nabízí podnik ze silného řetězce Ambiente, by si zasloužila lepší recepturu.

Běžná konzumní směs

Host se nemusí namáhat, žádné příjemné ovocné či květinové aroma z kávy neucítí. „Je to běžná konzumní směs,“ shrnuje odborník z Kávového klubu.

Mnohem zajímavější chuť nabízí další „krátká káva“. Espresso ristretto připravené z výběrové arabiky ze slavného lahůdkářského domu Dallmayr.

„Úplně jiná káva, je v ní cítit příjemná kyselinka,“ říká Smrčka. Ve směsi totiž bývá namíchaná značná část etiopské kávy, která vyniká ovocnou chutí.

Pěna capuccina je bílá jako sníh. „To znamená, že káva není nalévaná naráz. Zvlášť káva a zvlášť mléčná pěna,“ poučuje Smrčka. Hořkou chuť konzumní kávy tady přebíjí mléko, které působí blahodárně i u následujících dvou objednávek.

Chod z pařížské kavárny

Na podnose s nezbytnými dvěma cukry a panákem vody se servíruje další chod. Tentokrát z pařížských kaváren. Café au lait, francouzsky káva s mlékem, se nápadně podobá italskému cafe latte. V každé zemi se ale servírují jinak.

„Ve Francii se podává v polévkovém šálku bez ouška, a je to espresso nebo filtrovaná káva zalitá teplým mlékem,“ říká barista. V Savoyi přináší velký „buclatý hrnek“ s deci kávy a asi dvěma deci mléka, které hořkou pachuť základní směsi vyrovnává.

„Mléčná chuť je výraznější,“ dodává Smrčka z Kávového klubu.

Když si host poručí Vídeň v Česku, přinese mu obsluha kávu s pořádným kopcem šlehačky. Naopak ve Vídni servírují kávu melange. „Espresso s kapkou pěny a šlehačkou,“ píše se v kávovém menu.

V Savoyi zklame především svou velikostí. Obsluha je přináší v malém šálku pro cappucino. Když se rozpustí mléčná pěna a šlehačka, je šálek poloprázdný. Na pití je jen něco přes deci nápoje. Nic pro milovníky dlouhých debat na kávou. Na chuť? „Hodně šlehačková,“ upozorní barista.

Jak si zapamatovat Savoy? „Jako průměrně připravenou kávu s průměrnou chutí,“ míní Zdeněk Smrčka.