Test poctivosti: Berouňané uspěli

Týdeník Sedmička vyzkoušel obyvatele Berouna. Na frekventovaných místech redaktoři „ztratili“ sedm peněženek a čekali, kolik se jich vrátí.

Vlakové nádraží, pošta nebo městský úřad. Tam a na dalších čtyřech místech nechali redaktoři týdeníku Sedmička ve středu 29. září peněženky s několika drobnými, slevovými kupony, vizitkami a kontaktními údaji. „Poztráceli“ je od dvou do půl čtvrté odpoledne. Pak čekali, kolik se v Berouně najde poctivých lidí, kteří peněženky vrátí.
Příjemné překvapení se konalo už po několika minutách. Nálezcem číslo jedna byl student Ekonomického lycea v Berouně Vojta Šafář. „Peněženku jsem našel hned u vchodu do školy a odnesl ji na sekretariát. Ani na chvíli mě nenapadlo, že bych si ji nechal. Už jsem takhle pár věcí našel a vždy jsem je vrátil,“ komentoval situaci Vojta Šafář.
Ve škole, kde jsme si peněženku vyzvedli, se prý věci nacházejí celkem často. Většinou se ale jedná o mobilní telefony studentů.
Jako druhá se ozvala Magdaléna Černohlávková, která ji našla u vchodu do kostela. „Našli jsme ji tam s manželem a uvnitř bylo telefonní číslo, takže jsme neváhali a zavolali na něj,“ popisovala Černohlávková, které se zdál test poctivosti jako dobrý nápad. „Jsem zvědavá, kolik peněženek se vám vrátí a jak moc jsou lidé v Berouně poctiví,“ dodala nálezkyně.
Jako další místo si redaktoři vybrali berounskou poštu, kde peněženku zanechali u jedné z přepážek. Pracovníci se ozvali hned druhý den. „Objevil ji tu jeden pán, když čekal u okénka. Peněženky se tu ale většinou moc nezapomínají,“ řekla jedna z pracovnic pošty.
Pak už zbývala jen čtyři místa – vlakové nádraží, městský úřad, lavička na náměstí a autobusová zastávka U Černého koně.

Jako čtvrtá a poslední peněženka ze sedmi se vrátila ta, kterou redaktoři nechali na Městském úřadu v Berouně, a to na židli před pokladnou v přízemí budovy. Poctivý nálezce ji odnesl na evidenci obyvatel, odkud zavolali.
„Nevěděli jsme, jestli si už z peněženky někdo něco nevzal, protože v ní nejsou doklady. Věci se tady příliš neztrácejí, a že se jedná o test, nás vůbec nenapadlo,“ řekla jedna z pracovnic úřadu.
O dalších třech „sedmičkových“ peněženkách se redakce zatím nedozvěděla. Přesto Berouňané v testu uspěli 4:3. Bez odezvy tak zůstaly peněženky, které týdeník Sedmička v rámci testu nechal na vlakovém nádraží, na lavičce na Husově náměstí a na autobusové zastávce U Černého koně.
Žádná ze tří chybějících peněženek se neobjevila ani na policii. Lidé tam mohou ztracené věci dávat přímo policistům nebo do schránek důvěry, které jsou podle mluvčí berounské policie Marcely Pučelíkové na budově každého obvodního oddělení.
„Lidé tam většinou dávají nalezené doklady, peněženky nebo také mobilní telefony. Majitele pak dohledáváme my například podle telefonních čísel,“ vysvětlila Marcela Pučelíková.

Zatajení nálezu může být trestným činem

Pokud člověk najde peněženku nebo mobilní telefon a věc si ponechá, hrozí mu podle policie postih s tím, že zatajení nálezu může být kvalifikováno dokonce jako trestný čin.
„U předmětů do pěti tisíc korun jde pouze o přestupek. Nad pět tisíc korun se už ale jedná o trestný čin,“ upozorňovala mluvčí Pučelíková. Každý případ se posuzuje individuálně a výše trestu se odvíjí od částky, která byla ve ztracené peněžence, nebo od hodnoty ztracené věci.
„U zatajených nalezených platebních karet jde ale o trestný čin automaticky a za to hrozí až dvouletá trestní sazba,“ dodala Pučelíková.
Už jste zažili, že vám někdo vrátil věc, kterou jste ztratili?