Tip na humorné čtení: recenze roztodivných nabídek Amazonu

Co je tak přitažlivého na knížce nazvané „Milion náhodných čísel se 100 tisíci běžnými odchylkami“, že si na ní lidé musí brousit vtip? Šestisetstránkový paperback, který dává přesně to, co v názvu slibuje, se na serveru Amazon.com prodává za 64,60 dolaru (asi 1300 korun). Recenze na něj už napsalo na 400 lidí, kteří si povětšinou z 60 let staré odborné knihy pro matematiky, statistiky a provozovatele loterií utahují.

„Je téměř dokonalá,“ napsal jeden recenzent. „Ale při tolika úžasných náhodných číslech je ostuda, že je neroztřídili, aby člověk snáz našel to, které hledá.“ Pět hvězdiček kniha dostala od hodnotitele, který napsal: „První, co mě napadlo po přečtení první kapitoly, bylo: 'Tak bacha, Harry Pottere!'“ A hned několik recenzentů si postěžovalo, že zatímco většina čísel v knize je uspokojivě náhodná, čísla stránek jsou seřazena v numerické posloupnosti.

Článek v The Wall Street Journal popisuje, jak se online megaobchod Amazon se stal netušeným jevištěm pro amatérskou komedii jednadvacátého století, kde tisíce zákazníků napsaly hodnocení na celou škálu produktů od všeříkající knihy „Jak se vyhnout velkým lodím“, až po kráječ banánů Hutzler 571; žluté plastikové zařízení ve tvaru banánu, s jehož pomocí je možné žlutý plod snadno nakrájet na rovnoměrné kroužky.

Jak se vyhnout velkým lodím

Vážně míněný průvodce bezpečností lodního provozu zesnulého John W. Trimmera „Jak se vyhnout velkým lodím“, dostal cenu za nejpodivnější titul roku 1992 a byť se jeho další tisk nechystá, na internetu nepřestává inspirovat. „Čte se to jako detektivka,“ napsal jeden z recenzentů, který knize udělil maximální počet pěti hvězdiček. „Koupil jsem si 'Jak se vyhnout velkým lodím', abych si doplnil další skvělé tituly kapitána Trimmera: 'Jak se vyhnout vlaku' a 'Jak se vyhnout Empire State Building'.“

„Zachránila mi život i zdravý rozum,“ poznamenal v roce 2012 další hodnotitel. „Zhruba před osmi měsíci jsem si všiml, že mě sleduje velká loď. Měl jsem strach, protože moje rodiče zabila velká loď, když šli jednou před čtyřmi lety venčit psa, a já začal mít noční můry.“ Knize nicméně udělil jen čtyři hvězdičky. „Jednu musím strhnout, protože nevyšla včas, aby zachránila i moje rodiče,“ vysvětlil.

Mnozí z těch, kdo si koupili „velké lodě“, se také podívali na „Výhled dřevěných záchodových prkének v Číně v letech 2009 až 2014“; elektronickou knihu za 495 dolarů od skupiny Icon Group International, která publikuje počítačem generované tržní zprávy.

Může se zdát, že podobné bizarnosti jsou českému prostředí vzdálené, ale před lety, dávno před zrozením Amazonu, šly zvěsti o „nejzbytečnější knize“, a tento neoficiální titul si prý vysloužila publikace pojednávající o metodické výuce budoucích učitelů říční plavby.

Kráječ na doprava zahnuté banány

Kráječ banánů Hutzler 571 už nasbíral na 4000 recenzí. „Musel jsem tento produkt vrátit, protože je jenom na banány zahnuté doprava a já koupil jenom banány zahnuté doleva,“ postěžoval si jeden z hodnotitelů. „Představte si mé rozčarování, když jsem otevřel krabici a zjistil, že nepřibalili elektrický kabel,“ napsal jiný.

Příznivějšího komentáře se kráječi dostalo od recenzenta, který napsal: „Co se dá říct o kráječi banánů 571, co už nebylo řečeno o kolu, penicilinu a iPhonu?“ A vysloveně nadšený další zákazník doplnil: „Celé roky jsem se snažil najít ideální způsob, jak se dostat banánu na kobylku. 'Použij nůž', říkali mi, ale já nemám dovoleno pohybovat se kolem nožů. 'Zastřel ho!'“

Monique Haasová, viceprezidentka rodinné firmy Hutzler Manufacturing v Connecticutu, která kráječ za 3,59 dolaru vyrábí, není z podobných recenzí nijak otrávená. Vtipálkové žertující na účet jejich produktu prý zvýšili jeho prodej - i kdyby to bylo jenom mezi recesisty.