Tradiční hospoda skončila

Hospodě s nejdelší historií v Karviné definitivně spadla pěna. Tradiční místo darkovských štamgastů zničila loňská povodeň. Zkázu završila demoliční četa.

Musel by to být velký dort, na který by se vešlo 140 svíček. Narozeninovou oslavu tradiční hospody U Sznapky nepřekazil císař ani dvě světové války, ale loňská povodeň. Když se loni v zatopeném Darkově procházel bývalý premiér Jan Fišer v doprovodu europoslance Jerzyho Buzka, zašli se do proslulé karvinské pivnice podívat. Viděli odhodlání místních lidí, kteří běhali po místnosti s hadrem a kbelíkem v ruce. Mezi nimi byli štamgasti, kteří do hospody chodili celý život a nechtěli o ni přijít. Jejich snaha ale nestačila. Restaurace musela k zemi. „Byť jsme zprvu věřili, že budova ještě půjde zachránit, po posouzení statika a dalších odborníků jsme museli nařídit její demolici,“ vysvětluje Petr Handl, mluvčí vlastníka budovy, společnosti RPG.

Chuť Karvinského piva

Ať se dělo cokoliv, lidé z Karviné-Darkova měli jistotu, že u Sznapky dostali dobré pivo, potkali známé. Pod obrazem císaře Františka Josefa tam sedávali štamgasti už za Rakousko-Uherska. K bývalým pravidelným návštěvníkům, kteří s lítostí sledují rozpad hospody, patří také Józef Chmiel, který zaznamenává proměny hornického města. „Byla to pravá hospůdka. Chodila tam spousta starousedlíků,“ vysvětluje Chmiel. Ke Sznapkovi chodil od doby, kdy dosáhl dospělosti a mohl pít pivo. „A že to tehdy bylo pivo! Čepovali Karvinské. Tehdy bylo vyhlášené široko daleko, a to za korunu. Dodnes tu chuť cítím na jazyku,“ říká Chmiel.
Brzy by hospoda slavila 140 let. Je to strašná škoda,“ dodává Chmiel. Cyklisté si tam dělali zastávku. Hasili tam žízeň lidé slunící se u nedalekého Karvinského moře. Posledním pronajímatelem, který v hospodě zavedl například živá hudební vystoupení, byl Andrzej Toman. Ten se během povodní zlobil na karvinskou radnici, že je na vše sám. Podle zástupců města ale městu křivdil. „Začal nám diktovat, ať mu koupíme to a to. Sám byl přitom dlouhodobým dlužníkem,“ připomíná mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová. Po Tomanovi se slehla zem. Sedmičce se nepodařilo s ním mluvit.
Co bude místo Sznapky, to je zatím otázkou. Poloha budovy však přináší nezpochybnitelné omezení. „Jde o místo v záplavové oblasti. S tím musíme počítat,“ říká Handl. Nájemci hospody U Sznapky si nikdy nepotrpěli na luxusní zařízení. Hlavní chloubou podniku bylo kvalitní pivo, dlouhá historie a dodržování tradic.
Každým rokem například lidé u hospody stavěli májku, slavili tam dožínky. Budova přežila i velký požár v padesátých letech. „K hospodě patřila hospodářská budova se seníkem. Byl tam hasičský bál. Někdo zřejmě špatně típl cigaretu, a už to jelo,“ líčí darkovský patriot Chmiel. V hospodě se promítaly filmy, vystupoval tam mistr Evropy v kouzlení. Každoročně tam lidé prožívali hokejové mistrovství. Teď zůstanou jen vzpomínky.