Tryskové vysoušeče rukou šíří neskonale více bakterií než osušky

vysoušeč

vysoušeč Zdroj: profimedia

Je po použití toalety lepší utřít si umyté ruce běžným papírovým ubrouskem, strčit je pod osoušeč s teplým vzduchem, anebo je raději svěřit do péče výkonného tryskového vysoušeče? Odpověď na tyto otázky, tedy alespoň z mikrobiologického hlediska, přesně vyčíslili výzkumníci z univerzity v Leedsu. V okolí až do vzdálenosti dvou metrů od tryskových vysoušečů se vyskytuje až 27násobně více mikrobů než kolem zásobníků papírových ubrousků.

„Po použití elektrických vysoušečů na veřejných toaletách tak nejenom že nevědomky šíříte mikroby, které vám po umytí zbyly na rukou, můžete být ale také zavaleni mikroby, které tam zanechali předchozí uživatelé,“ varoval vedoucí výzkumu doktor Mark Wilcox.

K měření lékař využil neškodného laktobacilu, který se na veřejných toaletách běžně nevyskytuje a který tak logicky musel být sfouknut z rukou „infikovaného“ pokusného jedince. Mikrob se ve vzduchu v okolí vysoušečů vyskytoval ve významné koncentraci ještě patnáct sekund po dokončení vysoušení, avšak jeho přítomnost byla zjistitelná i po čtvrthodině.

Koncentrace bacilů kolem teplovzdušných osoušečů dosahovaly naproti tomu pouze 4,5násobných hodnot oproti koncentracím v okolí obyčejného zásobníku s ubrousky. Nejhůře tak z testů zcela jednoznačně vycházejí zmíněné tryskové vysoušeče.

Podle Wilcoxe je pro lékaře důležité, aby zjistili způsob a intenzitu šíření mikrobů – v tom jim může pomoci modelování vývoje epidemií a zároveň identifikace činitelů, které šíření mikrobů podporují. Svůj výzkum Wilcox publikoval v časopise Journal of Hospital Infection a přednesl o něm zprávu na mezinárodní konferenci Healthcare Infection Society uspořádané v Lyonu.

Stafylokoky v nemocnicích