Tržní ceny starších bytů od roku 2008 klesly o 17 procent

Tržní ceny starších bytů v Česku od roku 2008 klesly průměrně o 17 procent. Nejvíce padaly v Ostravě, o 23,8 procenta. Naopak nejnižší propad zaznamenalo z krajských měst Ústí nad Labem, kde bylo snížení cen pětiprocentní, řekli zástupci Institutu regionálních informací (IRI). Jejich výzkum vyplývá ze srovnání cen více než 50 tisíc bytů v ČR.

Ceny klesají i letos. Pohyb je oproti minulým rokům výrazně nižší. „Pořád ale není žádný důvod k tomu, aby se ekonomika oživila a ceny šly nahoru. Optimistická varianta je, že ceny budou stagnovat. Tlak na pokles cen tady je. Lidé mají méně peněz, i když chtějí byty kupovat,“ uvedla jednatelka IRI Milada Kadlecová. Podle statistik IRI jediné krajské město, kde letos ceny bytů neklesají, jsou České Budějovice. Růst zde byl jednoprocentní. Podle Michala Hadače z IRI jde ale spíše o stagnaci. Nejdražší byty jsou stále v Praze, kde průměrný starší 3+1 stál letos 2,7 milionu korun, což je o 6,9 procenta méně než loni. Stejný byt před třemi lety stál téměř 3,3 milionu korun. V Brně by stál obdobný byt letos něco málo přes dva miliony korun, což je o 3,1 procenta méně než loni. Od roku 2008, kdy stál stejný byt skoro 2,2 milionu korun, ale jeho cena klesla o 7,8 procenta.

Největší pokles v Karlových Varech

Podle odborníků je Brno v cenách bytů poměrně stabilní. Jinde v Jihomoravském kraji, například na Hodonínsku, Břeclavsku nebo Znojemsku, je pokles cen větší. „Brno se stále drží, je stabilní. Je tu průmyslová výroba,“ uvedl Hadač. Podle něj jsou obecně lidé v regionu ochotní dát za byt poměrně hodně peněz. Výrazný meziroční pokles cen bytů, o 12 procent, zaznamenali odborníci letos v Karlových Varech. Cena vzorového bytu se v městě snížila na zhruba 1,5 milionu korun. „Je zřejmé, že ekonomická krize vyhání z Karlových Varů bohatou zahraniční klientelu a díky tomu se toto lázeňské město potýká s nezájmem o nákup drahých bytů,“ uvedla Kadlecová.
Podle ní klesají i ceny tržního nájemného. Jeho propad ale není tak razantní. V Praze a ve většině krajských měst tržní nájemné klesá, výjimkami jsou České Budějovice, Liberec, Olomouc a Pardubice, kde nájemné spíše stagnuje, a Zlín, kde nájemné dokonce meziročně vzrostlo o 3,8 procenta.