Tunisan peče cukroví na české Vánoce

Že i tradiční Vánoce se dají slavit netradičně s vůní exotiky dokázal v lednickém hotelu tuniský cukrář Zied ben Chrouda.

Jeho cukroví voní exotikou a sluníčkem, které v chladných dnech pohladí na jazyku, ale také připomene prázdniny. Cukrář Zied ben Chrouda to zkrátka umí.

Do České republiky se přijel oženit. „Mám ženu ze Strážnice, kde také bydlím. Jednou jsem viděl inzerát, že v Lednici hledají cukráře, tak jsem se přihlásil,“ začíná vyprávění Zied ben Chrouda.
Od té doby je maximálně spokojený. „Mám velice rád zdejší lidi i svou práci, která je skvělá,“ pochvaluje si tuniský cukrář.

Světové recepty, lehčí suroviny

V lednickém My Hotelu vytváří luxusní dorty, ale také zákusky, které se v ústech jemně rozplynou. Teď v předvánoční době si troufl také na vánoční cukroví. Klasické medvědí tlapky nebo máslové sušenky, jaké dělávaly babičky na Moravě, mezi nimi ale nenajdete.

„Snažím se péct podle mezinárodních receptů, nějaké francouzské, nějaké tuniské. Samozřejmě dělám také české cukroví, ale z lehčích surovin, do kterých nepřidávám žádné ztužovače nebo něco podobného,“ popisuje Zied svá téměř umělecká díla.

Namísto těžkého másla používá do krémů pudink, cukroví zdobí čerstvým ovocem s průhledným karamelovým přelivem. Kdo neochutnal, neuvěří, jak slavnostní vánoční atmosféru dokážou jeho lahůdky vytvořit.

V Lednici získali exotické lahůdky náhodou

„Se Ziedovou prací jsme náramně spokojeni. Každý, kdo jeho výtvory ochutná, je úplně unešený. Když se k nám přišel ucházet o místo cukráře, předložil mi výuční listy všechny v arabštině. Vůbec jsem nevěděla, jestli na nich není napsáno, že je třeba automechanik. Musela jsem mu věřit. A vyplatilo se,“ říká majitelka My Hotelu Michaela Cibulková.

Zied ben Chrouda prošel v životě všemi odvětvími spojenými s turistickým ruchem. „Pracoval jsem v hotelu, nebo jako kuchař i číšník. Ale nejvíce mě chytla cukrařina. Tam mám možnost projevit se jak chci, nikdo mi nic nepřikazuje,“ vysvětluje cukrář Zied.

S pomocnicí Danou mluví česky. „Rozumím už docela dobře, ale na dorozumění potřebuji víc času. Není to tak snadné. Mluvím německy, francouzsky, anglicky, ale čeština je opravdu těžká. Jsem Daně vděčný, že má se mnou trpělivost,“ říká.

Protože má rodinu ve Strážnici, také Vánoce slaví po česku. „Ani nemůžu slavit jinak. Celá rodina má Vánoce moc ráda, takže slavím s nimi. I doma ale peču cukroví podle světových receptů. Nemám rád takové to těžké cukroví, po kterém všichni jen funí a už nemůžou. Snažím se, aby co nejméně zatěžovalo organizmus,“ popisuje Zied.

Croissanty a dorty peče i na rodinné oslavy

Také ve všední dny si svou práci nosí domů. „Ráno peču croissanty, chléb, na různé oslavy také dorty a jiné dobroty,“ vyjmenovává cukrář, pro něhož je práce také koníčkem.

„Když peču dort nebo cokoliv jiného, dělám ho tak, jako bych ho měl jíst sám, takže si dávám opravdu záležet,“ dodává tuniský cukrář Zied ben Chrouda a do trouby vkládá další plech svého sladkého díla.