Tvrdá muzika i tvrdý život. To je metal

Týdeník Sedmička pokračuje v seriálu s názvem Subkultura. Ve druhém díle se představují ostravští metalisté.

Metal je hlasitá a mnohdy velmi rychlá hudba. Podobný styl vyznávají i jeho příznivci. Na Ostravsku se mu vždy dařilo a stále daří. Už dlouho patří k vyznavačům metalu ostravští Malignant Tumour. Kapela pronikla mimo své tradiční příznivce loni, kdy natočila provokativní klip o tom, jak ostravští rockeři trochu poboří Prahu, aby pak z Ostravy udělali hlavní město. Lídrem kapely je čtyřiatřicetiletý elektrikář Martin Bílek zvaný Bilos.

Čím si vás získala metalová hudba?

K metalu jsem se dostal přes strýce, který tuhle hudbu poslouchal a taky trochu hrál. Bylo to na počátku osmdesátých let, mě bylo tak devět nebo deset let. Strýc mi pouštěl staré kapely, jakými jsou například Black Sabath. Definitivně jsem metalu podlehl až o něco později, v pubertě. Tehdy mi mohlo být tak okolo dvanácti.

Jací jsou metalisté? Co je spojuje?

Metal je celosvětovým fenoménem, který trvá už třicet let a pořád pokračuje. Charakterizovat všechny příznivce je těžké. Každý je jiný. A pravidlem nebývají ani dlouhé vlasy. Nejjednodušeji to snad jde říct tak, že všichni milují muziku. Rychlou, agresivní, metalovou. To mají všichni společné.

Mají metalisté nějaký osobitý životní styl?

To bych ani neřekl. Společné je setkávání na koncertech a festivalech. A také debaty o muzice, vyměňování nahrávek. Jinak metalisté jsou lidé jako všichni ostatní.

Setkáváte se hodně s nepochopením okolí?

Hlasitější to bylo v dobách, kdy jsem byl mladší. Okolí metalisty vždycky bralo jako lidi na okraji společnosti. Lidé mají stále hodně předsudků a ty přetrvávají dnes. Mnozí se na nás stále dívají přezíravě. Problémy bývaly s dlouhými vlasy na školách, to už dnes naštěstí není.

Kde se v Ostravě scházíte?

Těch míst je samozřejmě víc, ale řekl bych, že centrem je hospoda U Peciválů na Stodolní ulici. Tam se schází parta, která metal poslouchá.

Jsou metalisté v Ostravě něčím zvláštní?

Místní metalisté se liší od zbytku České republiky už tím, že jsou Ostraváci. Jako se všichni Ostraváci liší od ostatních. Příčinou je mentalita tohoto města. Ostrava také bývala především v osmdesátých letech metalovou Mekkou. Bylo tady spousta koncertů, pašovaly se trička i kožené bundy z Maďarska. Prostě to jelo.

Poslouchají metalisté i něco jiného, než právě metal?

Spousta metalistů poslouchá třeba jazz, folk nebo elektroniku. Někteří poslouchají jenom metal. Ale většina je otevřená i jiné hudbě.