Tvrdě proti tvrdým drogám

Zatímco od nového roku není trestné držení lehkých drog, určených pro vlastní potřebu, přitvrdila policie v boji proti výrobcům a distributorům drog tvrdých.

Policistky obcházejí berounské školy a říkají učňům a studentům, jak se mají vyhnout drogám.
„Mladým lidem vysvětlujeme, s jakými drogami se mohou setkat. Kdyby se tím povedlo odradit od užívání drog jenom jednoho žáka či studenta, mají takové přednášky smysl,“ řekla Marcela Pučelíková z preventivně informační skupiny policie v Berouně. Kromě vzorků těch nejzávažnějších drog v baleních, které se u nás nejvíce vyskytují, ukazují policisté dětem také snímky lidí, které drogy přivedly až na pokraj smrti. Policie začala s protidrogovou prevencí kromě jiného proto, že se při výkonu služby setkává s drogami v různých podobách stále častěji. Na začátku letošního roku sice vešla v účinnost změna trestního zákoníku, která konkrétně definuje, jak velké množství drogy vnímá zákon pouze jako množství určené pro vlastní potřebu a za jehož přechovávání už dnes nehrozí držitelům vězení, ale patnáctitisícová pokuta.
U výrobců a distributorů tvrdých drog je to ale jinak.

Zákon polevil, policie přitvrdila

Dříve mohla do objektu, u něhož je podezření, že se v něm vyrábějí drogy, vtrhnout pouze cvičená jednotka specialistů z kraje. „Dnes tyto razie provádíme sami,“ řekla berounská policejní mluvčí Lenka Uriánková. Jednoho výrobce pervitinu odhalila nedávno policie v jeho bytové laboratoři v Berouně. „Přistihli jsme ho přímo při činu, další výrobnu jsme nedávno zaznamenali ve Zdicích,“ řekla dále Uriánková. Zatímco pěstírny konopí pro výrobu marihuany provozují z drtivé většiny Vietnamci, pervitin a jiné tvrdé drogy vaří a distribuují často mladí Češi.
Policie dělá také více kontrol, zda řidiči pod vlivem návykových látek nejezdí auty. A přitvrdila. „Pokaždé, když zastavíme řidiče, provádíme orientační dechovou zkoušku. Pokud máme podezření, že je pod vlivem jiné omamné látky, než je alkohol, odebíráme od podezřelého vzorek i na přítomnost drog v jeho organizmu. Nedávno jsme na Hořovicku při řízení osobního auta přistihli dvaadvacetiletého mladíka, v jehož těle ohlásil přístroj přítomnost amfetaminů,“ vylíčil konkrétní případ šéf berounské dopravní policie Josef Mencl.