Twitter: Skon astronauta okomentovali herci, podnikatelé i politici

Astronaut Neil Armstrong.

Astronaut Neil Armstrong. Zdroj: CTK

V sobotu zemřel Neil Armstrong, americký astronaut a muž, který stanul jako první pozemšťan na Měsíci. Ačkoli si někteří zastánci spikleneckých teorií myslí, že v roce 1969 nikdy Apollo 11 na Měsíci nepřistálo, těch kteří tomu věří je podle reakcí na Twitteru mnohem víc.

Zpráva o jeho skonu se bleskově šířila především po sociální síti Twitter. Smutnou novinu sdělovali skrze své hojně sledované profily i celebrity. Zpěvák Ricky Martin patřil k těm, kteří vzkázali jen strohé „RIP Neil Armstrong“. Úmrtí nejznámějšího amerického astronauta okomentoval prozaickým „RIP Neil Armstrong, první muž na Měsíci“ i fotbalový hráč FC Barcelona Gerard Piqué. Jiní ale připojili i krátké myšlenky nebo vzkazy.

Populární porotce známých talentových soutěží X Factor a American Idol Simon Powell napsal: „Odpočívej v pokoji, Neile Armstrongu. Byl jsi skutečný a skromný americký hrdina.“ Americký magnát a majitel hudebního impéria Virgin Richard Branson o něm napsal: „Byl mou první inspirací v tom zkusit zpřístupnit cestování vesmírem pro všechny. Hrdina pro všechny, kdo se kdy podíval na hvězdy.“ A americká herečka Whoopi Goldberg fanouškům dojemně napsala: „Jeho rodina vám vzkazuje, že až příště uvidíte Měsíc, tak zvedněte hlavu a mrkněte.“

Na své fanoušky apeloval i profil bývalého dvojnásobného ministra obrany USA Donalda Rumsfelda:„Jsem zarmoucen ztrátou Neila Armstronga, ale nechť je jeho život připomínkou toho, co Amerika může dosáhnout, když se jí dovolí, aby dělala obří skoky.“ Parafrázoval tak astronautovu památnou větu: „Je to malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo.“

Naživo vzdala hold americkému hrdinovi i jazzová pěvkyně Diana Krall, když na jeho památku zazpívala při svém sobotním koncertu v Los Angels píseň „Fly Me To The Moon“. Podotkla, že měla to štěstí, že mohla vypít s prvním mužem kráčejícím po Měsíci láhev vína.

Ostudu si ale uřízl oficiální účet prezidenta Baracka Obamy, když zveřejnil zprávu: „Opustil nás jeden z největších amerických hrdinů. Ne jen těch současných, ale všech dob.“ A tu doprovodil fotografií prezidentovy siluety hledící na Měsíc. Za to sklidil na sociální síti kritiku a byl nazván narcistou.

Na Twitteru se již začalo spekulovat dokonce o tom, že by mohl být Neil Armstrong prvním neprezidentem, který by se dočkal pocty státního pohřbu po dlouhých 48 letech. Posledním takto pohřbeným mužem byl v roce 1964 generál Douglas MacArthur.