U Ostraváků vedou Jakubové a Natálky

Do výběru jména se promítají sympatie rodičů, rodová tradice i módní trend. Jaká jména se dnes dávají v Ostravě?

Letos se na matrice ostravského magistrátu nejvíce zapisují jména Jakub, Jan a Ondřej, nejčastější trojici dívčích jmen tvoří Natálie, Tereza a Eliška.
„U nás vede Jakub, Dominik a Adam, z dívčích jmen Natálie, Eliška a Karolína. Módní je dnes Matyáš, Šimon, Tobiáš, Sofie nebo Amálie,“ říká Pavla Adamčíková, vedoucí porubské matriky, která je díky Fakultní nemocnici největší matrikou v Ostravě.
Párkrát se na ostravské matrice objevilo i zcela netradiční jméno jako Corrado, Esteban, Diego, Kevin, Tristan, z dívčích jmen Shari, Pamela, Rebecca nebo Abigail.

Lepší Mario než Fidel

„Když jsem se v roce 1962 narodil, pobývali mí rodiče dlouhodobě pracovně na Kubě. Tomu vděčím za své jméno. Na základní škole už v Česku se mojí spolužáci někdy divili, co to mám za jméno, ale třeba na gymnáziu mi dokonce pomohlo balit holky. Žiji s tím jménem už tolik let, že mi nezvykle nepřipadá. Kdybych se jmenoval Fidel, to už by bylo horší,“ říká Mario Bartoš z Ostravy.
Cizokrajně mohou rodiče pojmenovat své dítě i v Česku. Pak ale musí doložit, že jméno vůbec existuje – třeba v cizím kalendáři, ve slovníku nebo na základě znaleckého posudku.
„Myslím si, že dnes se neobvyklá jména dávají mnohem víc než kdysi. Mě se líbí třeba Bartoloměj, ale s tím jsem doma nepochodila. Takže budeme mít Matěje. Já sama nikoho se zvláštním jménem neznám, ale maminka měla spolužačku a ta se jmenovala Hanelore Smetáčková,“ prozradila nastávající maminka Petra Konečná.
Jak ukazují zápisy v matrice, netradiční jména se dnes dávají spíš děvčatům než chlapcům. Tak to ale bylo vždycky, není to jen trend dnešní doby. Například za první republiky nebyla žádnou výjimkou Rozálie nebo Hermína.
Když se rodiče nemohou rozhodnout, které jméno vybrat, mohou dnes dát svému potomkovi křestní jména hned dvě.
„Nebývá to moc často, asi jen ve třech procentech případů. Například Roland Dezider, Maxmilián Bedřich, Jeremiáš Jan nebo Celestina Mia, Andromeda Scarlett, Vanessa Lea nebo Berenika Stella,“ uvedla tisková mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Pozor na příjmení

„Rodiče by měli při výběru křestního jména brát v úvahu také příjmení,“ upozorňuje psycholog František Šmehlík. Asi by nebyla žádná radost jmenovat se třeba Kevin Gořalík, Esmeralda Hubálková, Ambrož Mrož, Pravoslav Pako nebo Mahulena Zahulená.
„Čekáme chlapečka, tak to bude Damián. Až tak nezvyklé mi nepřipadá. Myslím, že se bude celkem hodit i k příjmení. Kdybych se jmenovala Kocourková, bylo by to horší,“ říká nastávající maminka Veronika Wernerová z Hrabůvky.
Dá se samozřejmě změnit i příjmení, zvlášť v těch případech, kdy vyznívá směšně nebo hanlivě.
„S takovými případy se tady na matrice setkáváme jen velmi výjimečně. Spíš to bývají jiné vážné důvody, například když se maminka znovu provdá a nechce, aby se dítě jmenovalo jinak než ostatní členové rodiny. Nebo se stává, že ženy po rozvodu se chtějí vrátit ke svému původnímu příjmení,“ dodává Adamčíková.
Pokud to udělají do jednoho měsíce po rozvodu, stačí to pouze oznámit, nemusí vypisovat žádost ani platit tisícikorunový poplatek.