U Ženevy spustili první bioreaktor svého druhu. Řasám se u dálnice daří

řasová farma nad dálnicí u Ženevy

řasová farma nad dálnicí u Ženevy Zdroj: Cloud Collective

Jedním z mostů nad dálnicí u Ženevy se proplétá zvláštní brčálově zelený had. Alespoň tak může řidičům připadat 350 metrů dlouhá trubkovitá konstrukce. Pokud si jí vůbec všimnou. Kolemjdoucí však vědí, že ve skutečnosti je to důmyslná farma na pěstování řas. Z okolí dálnice díky generátorům poháněným solárními panely odsává vzduch se zplodinami a na oplátku vyrábí kromě řas i čistší vzduch.

Na oxid uhličitý bohatý vzduch míří do potrubí, kde ve vodní lázni čekají hladové řasy, které mají díky průhledné konstrukci dostatek slunečního svitu. V této „zahradě budoucnosti“ pak prostřednictvím fotosyntézy vzniká kyslík a také kvetou řasy.

Za nápadem stojí francouzskonizozemská firma Cloud Collective (CC), u níž si ženevští radní projekt objednali u příležitosti pěstitelského festivalu Villes et Champs. Sama CC považuje svůj výtvor za „ekologický ultimátní bioreaktor“ – nejenže je poháněn zelenou elektřinou ze solárních panelů, čistí vzduch z okolí dálničního mostu a je sám o sobě zelený, ale produkuje i velké množství řas. Využívají se jako biohnojivo, biopalivo, krmivo pro zvěř či dokonce jako doplněk lidské stravy.

„Je to první bioreaktor svého typu,“ zdůrazňuje CC. Považuje jej za důkaz pro další města, že lze vsadit na ekologické pěstování řas jakožto zdroje potravy budoucnosti.