U zvonu se otevřel prostor belgickému symbolismu

Tristan a Isolda, 1887. Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique, Brusel

Tristan a Isolda, 1887. Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique, Brusel Zdroj: Repro E15

Snílka s hlubokým smyslem pro tajemno Jeana Delvilla představuje českému publiku Galerie hlavního města Prahy v Domě U Kamenného zvonu.

Příznačné místo s nádechem mystiky tak velmi jemně provází dílem všestranného umělce belgického původu z přelomu 19. a 20. století, který se svým pohledem a zpracováním řadí k belgickému symbolismu, takzvanému fin de siecle. Devillovo výjimečně působivé dílo se tak dočkalo svého druhého retrospektivního zpracování, kterého se bravurně a profesionálně zhostila Galerie hlavního města Prahy.

První retrospektivou v Belgii bylo až v roce 2014 poodhaleno konzistentní a obsáhlé dílo samotáře hledajícího krásu i krutost lidské duše. Dům U Zvonu vyvažuje paralely belgického s českým symbolismem a doplňuje umělcovy kresby, malby a citace o další vesmírný pohled na duchovní obrodu člověka například Alfonsem Muchou, Františkem Kupkou, Maxmiliánem Švabinským, Preislerem a dalšími. Český symbolismus má bohaté zastoupení sbírek, proto je možné současně využít tak dalekosáhlého „výživného“ tématu pro dvě souběžně probíhající výstavy. Anežský klášter odkrývá Tajemné dálky českého symbolismu, je tedy možné propojit obě expozice v jeden umělecký zážitek.

Barvité nastínění klenoucích se prostorů spolu s pocitem chladu, který neodbytně a intenzivně zalézá pod kůži, autenticky vystihuje tehdejší válečnou dobu. Snem o věčné harmonii a kráse s doprovodem básní od E. A. Poea nebo Wagnerových skladeb člověk uniká do sebe.

Tato pouť od smrtelného chvění z období realismu k vášnivému symbolistickému polibku až po zastavení či spočinutí u Boha se uzavírá obrazem Vize míru, v němž prozářený anděl stojí mezi rozhněvanými bojovníky. Na jedné straně láska milostná a mateřská, na straně druhé hněv, zlost a utrpení. A kde jsme a chceme být my? Možná odpověď je v obrazech Jeana Devilla.

Jean Delville (1867–1953)
Galerie hl. města Prahy Dům U Kamenného zvonu
Termín: do 30. srpna 2015
Hodnocení: 90 %