Uber zveřejnil report o transparentnosti, úřadům musel předat 12 milionů záznamů

Uber, San Francisco.

Uber, San Francisco. Zdroj: Jan Sedlak

Startup Uber si i přes velkou konkurenci v Asii drží první celosvětovou pozici v oblasti nejhodnotnějšího startupu, ale také v mnoha zemích bojuje s úřady kvůli podnikatelskému modelu, který nezahrnuje licence, jako musí mít klasické vozidlo taxi.

Vzhledem k popularitě a obrovskému použití moderních technologií pro sběr a analýzu dat, je ale také studnicí extrémně hodnotných dat. To je také jeden z důvodů, proč má Uber tak vysokou hodnotu.

Data lze totiž použít pro optimalizaci nejen převozu člověka, ale také například nákupů, balíků a podobně. Se získáváním a ukládáním dat lidí ale souvisí další oblast – soukromí uživatelů.

Právě v této oblasti zveřejnil Uber na vlastních stránkách report, který prezentuje přehled informací, jež musel povinně předat úřadům v USA mezi červencem a prosincem minulého roku.

Celkem jde o 12 milionů záznamů, mezi kterými byli jak řidiči, tak i samotní pasažéři. Většina záznamů byla ale předána z důvodů povinných regulací, pouze 469 požadavků ve stejném období musel Uber vyřídit pro policejní a další orgány činné v trestním řízení.

Největší počet záznamů si vyžádali regulátoři v Kalifornii (šest milionů) nebo v New Yorku (tři miliony).

V případě vyšetřování mohou data Uberu pochopitelně pomoci s nalezením pachatele a důkazů, otevírají se tím však podobně nebezpečné dveře jako v případě iPhonu od Applu a šifrování dat – má komerční společnost právo uchovávat a zpracovávat naše data v takové podobě, aby je mohla bez problémů předat dalším subjektům? Možná se v budoucnu dočkáme velkých změn i u takových případů jako je Uber.