Učí vyzrát lidi na svůj mozek

Účastníci chomutovského kurzu si po dvou měsících už nemusí psát nákupní lístky. Vše si totiž pamatují.

Chomutov / Čenda opil Žanetu z martini i fernetu. Díky téhle pomůcce si lidé z počátečních písmen odvodí barvy duhy, jak jdou za sebou. Červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, indigo, fialová. „Tato věta je pro mozek velmi atraktivní, proto nemá problém si ji zapamatovat,“ tvrdí Kamila Jonášová, lektorka kurzu trénování paměti, který právě začal v Chomutově. Kurz je určený hlavně důchodcům.
Každý občas na něco zapomene. Někdy je to schůzka, vlastní telefonní číslo, něčí jméno nebo třeba jen koupit půlku chleba a máslo. Ti, co se zapojili do kurzu v chomutovské knihovně, mají šanci se naučit, jak si tyto běžné věci v hlavě uchovat. „Cílem je, aby se naučili trénovat paměť, aby nezapomínali některé údaje“ říká o svých žácích Jonášová.

Problémy s pamětí mívají hlavně starší lidé. „Myslím, že na tom nejsem tak špatně. Čísla a jména ale občas zapomínám. Chtěla bych se naučit, jak vyzrát na svůj mozek,“ říká jedna z účastnic Jana Piaseczná.
Hned na první dvouhodinovce se všichni zapotili.

Pořádná rozcvička

Cvičení spočívalo v pohybu. Pro sportovce by to byla jen lehká rozcvička, ale pro starší dámy to byl pořádný tělocvik. Za doprovodu relaxační hudby kroužily hlavou, rameny, vyklepávaly ruce a nohy a protahovaly se. „Fyzické cvičení je pro mozek důležité. Už jenom pravidelná procházka mu velmi pomáhá,“ radí Jonášová.

První hrou byla obrázková spojovačka. Při ní si všichni mohli vyzkoušet, kterou část mozku využívají. Ti praktičtější používají levou hemisféru, tvořivější s fantazií naopak pravou. „Tenhle trénink je dobrý na procvičování logiky, ale i uměleckého cítění,“ vysvětluje Jonášová.

Další zkouškou pro mozek byla homonyma, tedy slova s více významy jako kohout, plod, kost a další. „Kost, mladá holka,“ vypočítává se smíchem Piaseczná.

Mozek je sval

Poté si posluchačky vyslechly něco z teorie o mozku. Dozvěděly se například, že ženský mozek je menší než mužský a váží od jednoho do půl druhého kilogramu. A také to, že mozek je třeba trénovat, aby se předešlo demenci.

„Je to sval jako každý jiný. Nikdy není pozdě začít ho cvičit,“ tvrdí Jonášová. Podle lektorky je též důležité být mezi lidmi. Nezavírat se doma mezi čtyři stěny. „Člověk pak zapomíná i běžná slova,“ varuje Jonášová.

Dalším cvičením, kterým si posluchačky prošly, byly sloučené pojmy. Soubor map, druh látky. Správná odpověď je atlas. Největší problém ale všem dělalo spojení nejjasnější hvězda, zmrzlina. Po pár tipech lektorka odpověď ženám prozradila. „Také jsem to nevěděla, ale je to polárka,“ přiznává Jonášová.
Prstové cvičení, které následovalo po pár kvízech, vzbuzovalo velké rozpaky. „Musím si to doma pořádně natrénovat,“ slíbila lektorce Piaseczná.