Události, Limuzína, Snídaně, Počasí. I tam je vidět kousek Plzně

Vídáme je na obrazovkách každý den. Sedmička představuje čtyři plzeňské moderátory oblíbených televizních pořadů.

Roman Pistorius vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově, hned potom začal pracovat v plzeňské regionální televizi, pak přestoupil na Novu, ve zpravodajství České televize začínal před osmi lety a je tu dodnes. Postupně se vypracoval na pozici moderátora Událostí na ČT 1 a potom na vedoucího vydání. Obě pozice pravidelně střídá. „Když dělám moderátora, jsem vidět, jsem ten, kdo diváka uvádí do problému reportáže,“ vysvětluje. Když je editorem, odpovídá za to, co se v Událostech každý den objeví, která témata novináři zpracují, v jakém pořadí Události, Limuzína, Snídaně, Po časí. budou reportáže za sebou řazené. Události trvají přibližně půl hodiny. Jejich příprava ale zabere celý den. Od ranní porady ve čtvrt na deset.

„Od té chvíle už máme jakýsi obrys toho, co se ten den děje nebo stane, co přijde od zahraničních reportérů, co udělají pražské a regionální redakce,“ jmenuje. Neodmyslitelnou součástí každého silvestrovského programu jsou i televizní přežblebty a trapasy. Ty se samozřejmě nevyhnuly ani jemu. Při jednom ze živých vysílání s Marcelou Augustovou ve studiu vypadla světla. „Byli jsme černí v černé tmě. Jen jsme mluvili. Někdo v kantýně pustil silnější troubu, než unesly rozvody elektřiny,“ popisuje zážitky se svojí partnerkou z obrazovky Marcelou Augustovou, se kterou si prý maximálně rozumí. „Marcelu bych za žádnou jinou nevyměnil,“ uzavírá žertem.

Hejdova limuzína

Sedmadvacetiletý Míra Hejda je moderátor, ale i programový ředitel Rádia Kiss Proton. Na TV Public má vlastní autorský pořad s názvem Public Limuzína, který patří mezi nejpopulárnější pořady této televize. Moderuje i na hudební stanici Óčko pořad Dj Divák a Bravo TV. Známým se stal, když moderoval třetí řadu reality show Vyvolení. „Vznik Public limuzíny byl náhoda. Jednou mě s ní svezli a mě napadlo, že je to dobré mobilní studio. Točíme více než dva roky,“ uvádí. Každý týden přímo v devítimetrové limuzíně vyzpovídá nějakou zajímavou osobnost. Trumfem je zvláštní prostředí luxusního automobilu. „Prý se v limuzíně hosté ze showbyznysu rozpovídají více. Zřejmě to je tím, že nemají kam utéct,“ vypráví Hejda. Vyzpovídal už Helenu Vondráčkovou, Zdeňka Pohlreicha nebo Lucii Bílou. V poslední době začal s limuzínou objíždět velké diskotéky v kraji s projektem Public limuzina disco tour. Na každé dělá svojí show. Hosté diskotéky se s ním navíc mohou v limuzíně i svézt. Tyto akce pro Hejdu fotí i fotograf Sedmičky Jan Ráček.

Snídaně se Zorkou

Životní partnerkou Míry Hejdy je Zora Kepková. Mladá a krásná moderátorka Rádia Kiss Proton a hlavně novácké Snídaně. Tu dělá společně s Tomášem Krejčířem, vždycky dva dny v týdnu. Už jeden rok. Je jí teprve dvacet let, v médiích pracuje už druhým rokem. Začínala na Kiss Protonu jakohosteska. Shodou náhod dostala šanci zkusit si pár vstupů. „Když jsem poprvé stála před mikrofonem, věděla jsem, že tohle je to, co mě naplňuje a čemu se chci naplno věnovat,“ popisuje. Po roce zkusila konkurz na Novu. Vyšlo to. Dva dny v týdnu vstává v půl čtvrté, ve čtyři sedne do auta a v pět už je v maskérně na Barrandově. Vysílat začíná v šest hodin, pořad trvá do půl deváté. Hosty do Snídaně jí vymýšlí většinou produkce. Asi nejvíce jí utkvěla v paměti Livia Klausová. „Dostalo mě, jak byla neuvěřitelně milá, přirozená a upovídaná,“ vzpomíná. Nejveselejší byla podle jejích slov Snídaně se zpěvačkou Janou Kratochvílovou. „Má svůj svět, nás třeba požádala, abychom jí oslovovali Andromeda, že se právě přejmenovala,“ vypráví. Na rádiu Kiss Proton vysílá každý všední den od šesti do osmi večer pořad Maxijukebox, do kterého si posluchači volají o oblíbené písničky. Všem slečnám, které by chtěly jít v jejích stopách, doporučuje využít každou šanci, která se naskytne. Dobrý start je práce hostesky. „Naučíte se komunikovat, příjemně vystupovat a poznáte spoustu lidí,“ myslí si.

Plzeňská rosnička

Na TV Public má svůj pořad i Michal Jančařík. Jmenuje se Cyklotoulky. V něm dává divákům tipy na zajímavé cyklovýlety. Mnohem známější je ale z Počasí na Nově. K moderování se pětatřicetiletý Michal dostal zcela samozřejmě. Stejné povolání má i jeho otec Petr, známý hlavně z populárního pořadu pro děti Magion. „Táta mě nenutil. Viděl jsem ho s mikrofonem tisíckrát a nějak to do mě přešlo,“ vypráví. I když se to nezdá, do moderování mu nemluví. „Několikrát jsem viděl, že by i chtěl, ale vždycky se udržel. Teď se ho spíš ptám já,“ uvádí. Jako televizní rosnička je známý tím, že si při vysílání strká ruce do kapsy. „Naučil mě to Vladimír Železný. Chtěl, abych měl image drsnějšího chlapce,“ prozrazuje. Jančařík je ale také producent. V roce 2003 si založil agenturu, se kterou pořádá koncerty ve Velké synagoze. „Koncerty tu mají úplně jiný zvuk, než třeba v nějaké sportovní hale,“ přibližuje.