Udine, nový domov Matěje Vydry

Fotbalista Matěj Vydra se z Ostravy stěhuje do Udine.

Sto milionů korun. Takovou částku nabídl italský klub Udinese Calcio za fotbalistu Matěje Vydru Baníku Ostrava. Slezský klub na nabídku kývnul a osmnáctiletý forvard se stěhuje na Apeninský poloostrov, kde podepsal smlouvu na pět následujících let.

Jak se těšíte do Itálie?

Moc. V Udine jsem se byl podívat na tři dny a to mě přesvědčilo, že přestup bude správná volba pro mou další kariéru. Dokonce i stadion připomíná trochu Bazaly. Je stejně otevřený, jen má atletickou dráhu kolem hřiště. Tak doufám, že se mi bude stejně dařit, jako ten půlrok v Baníku.

Kdy se budete hlásit do přípravy Udine?

Mám tam být desátého července, kdy v Udine začíná příprava. Tam budeme trénovat týden a pak odjíždíme na soustředění do Rakouska. Jste připraven na to, že se vám nemusí podařit protlačit hned do základní sestavy?

Do Itálie odjíždím hodně sebevědomý. V Baníku se mi dařilo, a když budu na sobě dál pracovat, věřím, že nemusím být bez šance nastupovat pravidelně v základní jedenáctce.
Už jste se díval na soupisku Udine, kdo všechno s vámi bude v týmu?

Díval jsem se hlavně na útočníky. Vím, že v útoku je jednička Antonio Di Natale, který byl v uplynulém ročníku nejlepším střelcem italské ligy.
Byl to pro vás velký šok, když jste se dozvěděl o přestupu?

Pro mě ani ne, spíše pro rodiče a přítelkyni. Chvilku trvalo, než to vstřebali, ale nakonec to dopadlo tak, že v Itálii budou se mnou jak přítelkyně, tak maminka, která mi zase bude pomáhat v začátcích jako v Ostravě.

Říkal jste, že jednou budete chtít Baníku splatit důvěru, kterou do vás vložil. Že to bude tak rychle, jste asi ani sám nečekal.

Je to jako ve snu. Ten fotbalový růst jde strašně rychle nahoru. Ještě nedávno jsem hrál za Jihlavu a dneska jdu do Udine. Je to až neuvěřitelné.

Co vy a italština?

Už mám slovník a snažím se učit. Ale chci si najít někoho na doučování italštiny, abych alespoň něco pochytil, než odjedu do Udine.