Uganda se snaží rozjet ekonomiku, nabídne lidem internet zdarma. Zájem má být obrovský

Zatímco v mnohých státech Evropy se musí uživatelé mobilních zařízení stále připojovat k internetu zdarma v kavárnách nebo fastfoodech, africká Uganda jde opačným směrem. Místní vláda se rozhodla obyvatelům milionového hlavního města Kampala internet poskytnout zdarma. 

Zprávu zveřejnil ministr informatiky a telekomunikací Frank Tumwebaze, účel celého projektu je podle něj jasný – dostat internetové připojení k co největšímu množství obyvatel jedné z nejchudších zemí na světě, což by také mohlo pomoci místní ekonomice.

„Internetové připojení už nesmí být pro obyvatele luxusem, ale nutností. Informační sektor musí být ve středu zájmu naší transformující se země tak, aby se stala synonymem pro efektivitu a produktivitu,“ řekl Tumwebaze.

Podle vyjádření vlády je projekt v celé oblasti naprosto ojedinělý, a to i přesto, že má svá omezení. Státní připojení bude uživatelům dostupné ve všední dny od šesté hodiny večerní do šesti ráno, během víkendů se vysílače spustí o tři hodiny dříve. Svou premiéru si služba odbyla na víkendovém městském festivalu. Cílem vlády je však v současnosti především propojit důležité státní instituce a připravit vhodné podmínky budoucím investorům.

Zájemci o internet rovněž nebudou moci na internetovém připojení stahovat velké soubory, v podmínkách užívání rovněž musí potvrdit, že nebudou navštěvovat „závadné“ webové stránky. Tento pojem může skrývat různé druhy portálů, nicméně ugandská vláda dlouhodobě bojuje proti pornografii, v současné době především té internetové.

Zájem obyvatel o bezplatné internetové připojení se čeká obrovský, ceny internetu se totiž v zemi pohybují v opravdu vysokých částkách. V současnosti za pevné připojení o rychlosti jeden megabit za sekundu zájemce zaplatí přibližně 7500 korun měsíčně. I to však vláda považuje za úspěch, oproti roku 2010 je totiž cena přibližně čtvrtinová. Také proto většina obyvatel raději volí mobilní připojení, pouze pět procent Uganďanů využívá pevné připojení.

V současnosti ekonomika Ugandy závisí především na vývozu kávy, čaje, tabáku a produktů z ryb, země ale slouží rovněž jako ekonomický uzel mezi Rwandou, Jižním Súdánem a Demokratickou republikou Kongo. Vláda se však snaží místní ekonomiku transformovat směrem k vývoji technologií a softwaru, v tomto ohledu by totiž mohla mít země velký potenciál. Řadí se mezi africké státy s největší gramotností, zároveň v ní žije obrovské množství mladých lidí, kteří by mohli mít o působení v informačních technologiích zájem. V současnosti je totiž Uganda zemí s úplně nejmladším obyvatelstvem, téměř polovina populace je mladší čtrnácti let.