Ukazují zuby pravěkých žraloků

Čtyři sta milionů let starou rybu, kosti a zuby mamuta, trilobity z českých lokalit, to všechno nabízí Muzeum fosilií v Roseči nedaleko Jindřichova Hradce.

Manželé Henk a Nolly Blaasovi z Nizozemí procestovali kvůli své zálibě v paleontologii celou Evropu. Vzácné kousky připomínající počátky života na Zemi představují v soukromém Muzeu fosilií v Roseči. Před sedmi lety si totiž Čechy oblíbili natolik, že žijí střídavě u svého syna Berta na statku v Roseči a v Nizozemí.
Velkým lákadlem muzea jsou asi půlmetrové části kostí mamuta a také zuby pravěkých žraloků o velikosti dlaně. „Máme tady i trilobity z českých nalezišť,“ ukazuje Henk Blaas na puknutý vejčitý kámen. Když ho rozevře, jsou jasně vidět obrysy členovce, který se na zemi poprvé objevil asi před 550 miliony let.
Manželé Blaasovi se hledání zkamenělin jako koníčku věnují už čtyřicet let a před dvěma lety se rozhodli svoji rodinnou sbírku představit právě v Roseči.

Vystavují pravěké šneky

„Manžel mojí sestry se amatérsky věnuje vykopávkám. A při jedné návštěvě u nich v Itálii se mi podařilo najít padesáticentimetrového amonita a od té doby jsem se pro hledání také nadchla,“ vypráví Nolly o nálezu ulity velkého šneka, který žil před šedesáti až dvě stě miliony let.
Tenhle exemplář je k vidění v nizozemském muzeu Hofland v Larenu. V Roseči ale také krásně zachovalých pravěkých šneků není málo.
„Když děti dorostly, mohli jsme se věnovat vykopávkám. Výhodou je, že máme oba stejného koníčka. Začínali jsme cestovat se stanem. Pak to byl přívěs s plachtou a nakonec už jsme jezdili s obytným karavanem. Projeli jsme tak Evropu křížem krážem,“ vzpomíná Nolly Blaas.
Nejdál se manželé vypravili za fosiliemi do Turecka a také Švédska. Na expedici do Čech se poprvé dostali před devíti lety. V roce 2008 otevřeli Muzeum fosilií v Houbovém parku v Roseči, kde od letošního roku bydlí a pomáhají s rozšiřováním rekreačního centra svého syna a jeho partnerky.

Budují Dinosauří stezku

Přes léto jsou v Čechách a na zimu se vrací do Holandska. „Máte tady moc dlouhou a chladnou zimu. No a v Nizozemí máme také spoustu přátel. Půl roku jsme Holaňďané a půl Češi. Já jsem vyučený tesař a letos jsme tu s manželkou vybudovali z jedné poloviny zahrady Ráj skřítků. Je tu spousta domečků se skřítky a malý kamenný hrad pro děti,“ líčí Henk. Do konce prázdnin chtějí vedle muzea vybudovat Dinosauří stezku. Budou tu ještěři, skelet hada jako prolézačka, ale i naleziště fosilií. „Děti si tak budou moci najít například svou zkamenělinu. Bude tam i bludiště a další zajímavosti,“ uzavírá usměvavý třiasedmdesátník Henk Blaas.