Unikátní zákrok by mohl představovat konec jedné z nejběžnějších forem slepoty

Unikátní zákrok by mohl představovat konec jedné z nejběžnějších forem slepoty. Ilustrační foto

Unikátní zákrok by mohl představovat konec jedné z nejběžnějších forem slepoty. Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Britští lékaři jako první na světě úspěšně použili kmenové buňky k „opravě“ degenerující tkáně v očích dvou pacientů, což zvrátilo proces zhoršování jejich zraku.

Dotyční jedinci trpěli tzv. makulární degenerací, tedy stavem, který je zodpovědný za zhruba polovinu případů slepoty. Zjednodušeně řečeno jde o postižení centrální části oční sítnice (žluté skvrny), které se vyskytuje především u seniorů.

Makulární degenerace obvykle zasahuje pouze pravé či levé oko. Pro jednoho z příjemců nové léčby – šestaosmdesátiletého Douglase Waterse – to tedy v praxi znamenalo ztrátu poloviny zorného pole. „V měsících před operací byl můj stav opravdu špatný, na pravé oko jsem nic neviděl,“ uvedl Waters v rozhovoru pro BBC.

Během zákroku byla do sítnice vložena jakási „záplata“ ze speciálně navržených kmenových buněk. Ta měla rozměry 4 x 6 milimetrů a její tloušťka činila pouhých 40 mikronů. Dotyčné kmenové buňky, jejichž úkolem bylo replikovat buňky v retinálním pigmentovém epitelu, byly potaženy syntetickou sloučeninou, která jim pomáhala zůstat na místě.

Po cca roce došlo k výraznému zlepšení. Transplantované buňky sice nelze označit za perfektní náhražku (některé byly odmítnuty, což způsobilo nerovnoměrné šíření), ale oba pacienti nyní vidí mnohem lépe. Výzkumný tým proto dostal svolení k otestování svého postupu na dalších osmi lidech.

„Doufáme, že to povede k cenově dostupné 'off-the-shelf' terapii, která by pacientům NHS (Národní zdravotní služby, pozn. red.) mohla být k dispozici v příštích pěti letech,“ řekl oftalmolog Pete Coffey z University College London.

Článek vyšel na serveru VTM >>>