Úřady si vyšláply na největší pirátský web KickassTorrents

web KickassTorrents

web KickassTorrents

Polská policie včera zadržela Ukrajince Artema Vaulina, provozovatele a majitele domény KickassTorrents. Ta je největší a nejnavštěvovanější internetovou stránkou na světě, která umožňuje uživatelům sdílet data prostřednictvím takzvaných torrentů. Zadržení Vaulina okamžitě následovala žádost Amerického ministerstva spravedlnosti o jeho vydání. Úřady Vaulina viní z nezákonné distribuce uměleckých děl s autorskými právy za více než miliardu dolarů.

Podle mnohých komentátorů se tak blíží do finále jeden z největších střetů amerických úřadů s internetovým pirátstvím. Nejznámějším případem tohoto boje se před lety stal Kim Dotcom a jeho server Megaupload. Doména KickassTorrents je momentálně nedostupná.

KickassTorrents je podle statistik 68. nejnavštěvovanějším webem na světě. Pro pirátskou scénu je pád Kickass Torrents bolestivá rána, výhledově se však nic nezmění – pokud bude pád populárního webu opravdu definitivní, komunita se poměrně flexibilně přesune k jinému katalogu. To by mohla být opět šance pro The Pirate Bay, který se po krizi v minulých letech dostal do stínu Kat.cr, který prakticky převzal jeho roli.

„Ve snaze uniknout spravedlnosti, Vaulin provozoval servery v několika zemích a doménu KickassTorrents přesouval mezi nimi v závislosti na tom, kde a jak proti němu byly vedeny právní kroky,“ uvedla v prohlášení Leslie R. Caldwellová, asistentka generálního prokurátora ministerstva spravedlnosti. Podle ní je jeho včerejší zadržení důkazem, že kyberzločinci před spravedlností „mohou unikat, ale nikdy se neschovají“.

výpis filmů na webu KickassTorrentsvýpis filmů na webu KickassTorrents

Artem Vaulin zajišťoval provoz nejnavštěvovanějšího torrentového serveru několik posledních let, přičemž hlavním obranným argumentem jeho firmy bylo odvolávání se na takzvaný Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Vaulin v jeho rámci tvrdil, že případného porušování autorských zákonů se nedopouští přímo KickassTorrents, ale uživatelé, kteří zmíněná díla jeho prostřednictvím sdílejí.

Vaulin nicméně spolupráci s úřady komplikoval i dalšími „procesními“ pravidly – pokud obdržel žádost o stažení zmíněného díla, často prý bez udání důvodů nevyhověl. Jeho firma prý vypracovala systém matoucích kritérií, podle nichž sama žádosti o smazání děl „vyhodnocovala“. Nikdy však nedošlo ke zveřejnění těchto kritérií, na základě kterých byly zmíněné žádosti umělců a úřadů zamítnuty. Právě kvůli těmto praktikám úřady Vaulina nyní zadržely.