USA vyrazily do boje proti hackerům, zablokovaly jim platformu Darkode

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: whitehathacker.info

Americké úřady ve spolupráci se zahraničním partnery zablokovaly internetové diskusní fórum Darkode s poukazem na kriminální aktivity, které se na něm odehrávají, oznámilo ministerstvo spravedlnosti USA. Zároveň bylo ve Spojených státech zatčeno 12 osob, které se na provozu serveru podílely. Další lidé byli zadrženi v Evropě.

Pittsburský prokurátor David Hickton označil Darkode za „hnízdo hackerských zločinců“. Ze zhruba 800 kriminálních internetových fór na světě je podle něj Darkode největší hrozbou pro data na počítačích amerických uživatelů.

Koordinovaná mezinárodní akce, jejímž cílem bylo nebezpečnou síť rozbít, byla podle expertů největší svého druhu na světě. Americká FBI aktivity serveru vyšetřovala ve spolupráci s evropskou policejní agenturou Europol a s partnery z Latinské Ameriky, Austrálie, Izraele a Nigérie, informovala agentura Reuters. Europol zadržel 28 lidí.

Podle vyšetřovatelů zločinci využívali Darkode k obchodu s ukradenými daty a se softwarovými nástroji, s jejichž pomocí útočili proti vyhlédnutým cílům.

Unikátní místo pro hackery

Servery Darkodu byly dobře zabezpečené a přístupné jen prověřeným hackerům. „Byla to unikátní křižovatka hackerů z různých zemí,“ řekl novinářům Brian Krebs, který se kybernetickou zločinností zabývá a do Darkodu se mu podařilo proniknout.

Mezi zadrženým jsou podle Reuters hackeři ze Švédska, Slovinska, Španělska, Ruska nebo Pákistánu. Obviněni jsou z počítačových loupeží, praní špinavých peněz a šíření škodlivého softwaru.

Na akci je podle Jindřich Hlaváče ze společnosti DCIT zajímavé, že ji koordinovalo několik států. Česká policie si naopak často stěžuje, že je problém vyšetřovat počítačovou trestnou činnost, která vede za hranice České republiky, zejména pak na jih a na východ.

„Přestože se hackeři v ČR vyskytují, zatím nikdy nebyli zapojeni do organizovaného kyberzločinu. Česká republika má naopak pověst země, kde jsou vysoce kvalifikovaní odborníci na počítačovou bezpečnost. Nejznámější jsou české antivirové firmy, ale úspěšní jsme i na poli kryptografie,“ dodal Hlaváč.