USA zrušily moratorium na financování vývoje smrtících virů

USA zrušily moratorium na financování vývoje smrtících virů. Ilustrační foto

USA zrušily moratorium na financování vývoje smrtících virů. Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Americká vláda se rozhodla zrušit moratorium na financování výzkumných projektů, v rámci nichž se odborníci snaží vylepšovat zabijácké schopnosti virů. Stalo se tak pouhé tři roky po jeho přijetí.

Podle ředitele National Institutes of Health (NIH), Francise S. Collinse, by nám inkriminované projekty mohly pomoci „identifikovat, pochopit a rozvíjet strategie a účinná protiopatření proti rychle se vyvíjejícím patogenům, které představují hrozbu pro veřejné zdraví“. To je sice pravda, ale ne všichni odborníci obnovení těchto kontroverzních experimentů vítají.

Hrozí totiž riziko, že superviry jednoho dne uniknou z laboratoří nebo se dostanou do nesprávných rukou. „Nejsem přesvědčen o tom, že potenciální přínos té práce je větší než potenciální škody,“ komentoval to molekulární biolog Richard Ebright z Rutgers University.

Collins argumentuje tím, že pravidla byla nastavena dostatečně přísně na to, aby se toto riziko snížilo na přijatelnou úroveň. Vědci například budou muset prokázat, že své studie mohou provádět v dostatečně bezpečném i zabezpečeném zařízení a že mají záložní plány pro případ nějakých problémů.

Skutečností ovšem je, že žádná opatření nedokážou stoprocentně zabránit tomu, aby nedošlo ke katastrofě. Nejslabší článek samozřejmě představuje lidský faktor.

„Inženýrství není to, z čeho mám strach. Nehoda za nehodou byla důsledkem lidských chyb,“ uvedl epidemiolog Marc Lipsitch z Harvard T.H. Chan School of Public Health. Jiní ale oznámení o zrušení moratoria vítají a upozorňují na to, že viry se beztak neustále vyvíjejí samy o sobě, takže Damoklův meč v podobě pandemie by se nad námi vznášel, i kdybychom výzkumy tohoto typu úplně zakázali.