Usměj se, nebo se nespatříš. Netradiční zrcadlo má zlepšit léčbu onkologicky nemocných

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Zlepšit náladu a rekonvalescenci pacientů s rakovinou má zrcadlo, které začne fungovat, až když se do něj člověk usmívá.

Designér Berk Ilhan představil chytré zrcadlo určené pro pacienty trpící rakovinou. Princip je jednoduchý: zařízení začne fungovat, až když kamera a software rozpoznají na obličeji úsměv, byť předstíraný.

Podle Ilhana, kterého inspirovaly rozhovory s pacienty trpícími rakovinou, má zařízení zlepšit „psychickou pohodu“ lidí v životních situacích, ve kterých zpravidla nemají moc důvodů se usmívat.

Výraz tváře silně působí na celkovou náladu a pocit štěstí. Psycholog Fritz Strack už v roce 1988 přišel na to, že samotná aktivace obličejových svalů vyvolávajících úsměv může ovlivnit to, jak vtipné pak určité situace či obrázky člověku připadají.

V roce 2012 podobná studie potvrdila, že uměle rozesmávaní lidé – mezi vyceněnými zuby drželi tyčku, což vedlo k aktivaci obličejových svalů – měli statisticky nižší tep při vykonávání vybraných úkonů po stresové zátěži. Podle Ilhana je opravdu možné, že předstíraný úsměv může příznivě ovlivnit celkovou náladu a hladinu stresu.

Web ScienceAlert však připomněl studii z roku 1994 zaměřenou na následky nucení k pozitivnímu myšlení. Prokazovala souvislost citového přetěžování pacientů s jejich následnou neschopností vyrovnat se s realitou a připravit se na budoucí vývoj. V roce 1997 další studie varovala před rizikem plynoucím ze situací, kdy psychicky zdravou emoci, jako je třeba zármutek, překrývá falešná radost. Může to vést k psychologickým dysfunkcím.

Ilhan nyní své chytré zrcadlo prodává za dva až tři tisíce dolarů a doufá, že se časem propracuje mezi dodavatele na specializované kliniky.