Už se do Víta nepodíváme, říkali Češi

Na první pohled se nic nezměnilo. V katedrále švitoří turisté, nadšenců s foťáky neubylo. Tedy jen k hranicím placené části.

Uplynulý víkend byl poslední šancí projít si katedrálu svatého Víta bez vstupenky. Od pondělí 2. srpna lidé v chrámu začali platit.

Řada Čechů se tam proto v sobotu a neděli vypravila. I za cenu čekání ve frontách.

„Přijelo hodně rodin s dětmi. Někteří mi říkali, že je to jejich poslední příležitost, jak se do katedrály podívat. Přesvědčoval jsem je, že to tak přece není,“ říká správce chrámu Václav Soukup.

Vstupenka, či modlitba

Do vstupní části kostela mohou lidé zadarmo. Dál se ale dostanou jen se vstupenkou na některý z návštěvnických okruhů Pražského hradu.

Tedy pokud nejsou poutníci nebo věřící, kteří se jdou do nejznámějšího pražského kostela pomodlit. Strážci chrámu by je měli umět rozeznat od vychytralých turistů snažících se dostat dovnitř bez vstupenky. Mají už praxi z let 2006 a 2007, kdy katedrála patřila církvi a platilo se stokorunové vstupné.

Zničená průvodkyně

„Není až tak složité je poznat. Za čtyři roky, co tu pracuji, už na to mám cit,“ tvrdí člen ochranky Václav Smolka.

Vychytralých návštěvníků je podle něj málo. A rozhodně mezi ně nepatří jen Češi, ale často prý třeba mladí Italové. Přijdou na mši, na krku foto- aparát a v ruce průvodce.

„Znejistím je otázkami. Ptám se, zda jim nevadí, že budou muset hodinu sedět, modlit se a nefotit. Těkají pohledem, znervózní a nakonec většinou odejdou,“ říká Smolka.

Finty ale zkoušejí i někteří průvodci. Pověstná byla podle správce Soukupa žena provádějící německé turisty. Pokaždé ochrance tvrdila, že vede zájezd poutníků.

„Jednou jsem ji schválně poslal do postranní kaple určené k modlitbám. Po hodině vyšla ven úplně zničená. Stěžovala si, že ji turisté celou dobu nutili modlit se a zpívat. Měla smůlu, že zrovna prováděla výpravu věřících,“ vypráví s úsměvem Václav Soukup.

Neúnosné fronty

K placení vstupného se Správa Pražského hradu odhodlala hlavně kvůli neúnosným frontám turistů, které se často táhly daleko od dveří chrámu.

„Třeba průvodci si tohle opatření moc pochvalují. Nemusejí se svými skupinami kličkovat davy uvnitř katedrály,“ říká Petr Macinka z hradní správy.

Podle něj k zavedení vstupného přispěly i obavy památkářů, kteří tvrdili, že přílišné množství lidí starobylému kostelu nesvědčí. A méně turistů znamená i méně hluku.

„Často to vypadalo, že ani nejste v kostele. Někteří lidé byli dost hlasití,“ říká Soukup.

Návštěvníků, kterých se do Chrámu svatého Víta denně podívá mezi osmi a třinácti tisíci, podle něj příliš neubylo. Méně jich ale teď chodí do placené zóny.