V boji proti nebezpečným superbakteriím by mohlo pomoct 40 let staré antibiotikum

V boji proti nebezpečným superbakteriím by mohlo pomoct 40 let staré antibiotikum. Ilustrační foto.

V boji proti nebezpečným superbakteriím by mohlo pomoct 40 let staré antibiotikum. Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Odborníci neustále hledají další způsoby, jak vyřešit problém bakteriální rezistence. V rámci těchto snah mj. prověřují, zda v minulosti nedošlo k „přehlédnutí“ nějakých potenciálně zajímavých antibiotik.

Jedním z nich je i tzv. oktapeptin (octapeptin), který byl objeven už před více než 40 lety, ale následně uložen k ledu, protože vědci se rozhodli raději soustředit na výzkum jiných látek. Nyní však mezinárodní tým badatelů dospěl k závěru, že oktapeptin by mohl nahradit kolistin, tedy jedno z antibiotik poslední záchrany.

„Oktapeptiny byly objeveny v pozdních sedmdesátých letech, ale v té době nebyly vybrány k vývoji, protože existovalo množství jiných nových antibiotik,“ uvedl Matt Cooper z University of Queensland.

Matt a jeho kolegové oktapeptin syntetizovali a zlepšili jeho účinnost proti extrémně rezistentním bakteriím. Pak následovaly testy na zvířatech. Z výsledků plyne, že oktapeptin je sice strukturálně podobný výše zmíněnému kolistinu, ale nemusel by pro organismus být tak toxický.

Navíc skvěle zabírá proti gramnegativním bakteriím, které způsobují pneumonii, meningitidu, infekce krevního řečiště a další zdravotní potíže. Tyto bakterie je obtížné zlikvidovat, neboť mají dvě membrány (plazmatickou a vnější), takže do nich farmaka nepronikají zrovna snadno.

„Tento výzkum je v počáteční fázi, ale znovuobjevování a optimalizace zapomenutých léků je jedním ze způsobů, jak bojovat proti nejhorším druhům bakterií rezistentních na antibiotika,“ prohlásil Cooper loni v říjnu. A vypadá to, že se nemýlil...

Článek vyšel na serveru VTM >>>