V Boleslavi vznikne v krytu vojenské muzeum

Třicet krabic od banánů plných vyznamenání, odznaků či uniforem nasbírali členové boleslavského Klubu vojenské historie 8280. Ti už několik let skládají obrázek dějin českých výsadkářů a nyní našli ideální prostor, kde jej prezentovat. V posledním nevyužívaném krytu ve městě.

Chátrající kryt pod Komenského náměstím členové klubu opravují a s otevřením muzea počítají přibližně za rok. Shánějí sponzory na provoz a další exponáty, týkající se hlavně historie 601. skupiny speciálních sil generála Moravce, která je dislokovaná v Prostějově. Historie výsadkového vojska má však s Boleslaví pojítko.
„Československé výsadkové jednotky se po válce nejprve tvořily po válce v okolí Boleslavi. Až v roce 1952 vznikla v Prešově na Slovensku 22. výsadková brigáda, kterou přesunuli v roce 1960 do Prostějova,“ říká Tomáš Mišlan z boleslavského Klubu vojenské historie 8280.
Podobné muzeum podle něj v Česku není veřejnosti přístupné. „V Prostějově mají Síň tradic, civilista se tam ale nedostane,“ vysvětluje Mišlan.
Přesto nepočítají, že by do muzea denně přišly desítky lidí, díky nimž by vydělali na stálého průvodce. U vstupu do krytu za bustou legioná- ře proto nechají telefonní číslo, na které zájemce zavolá a někdo z klubu jej přijde provést.
„Vstupné musíme vybírat, jen roční náklad na vysoušení tří asi desetimetrových chodeb bude pětačtyřicet tisíc,“ říká Mišlan. Zatím proto počítají s lístky v ceně padesáti korun.
Město jiné využití vítá, údržba prázdných prostor pod zemí je totiž drahá.
„Měli jsme ještě dva kryty. Jeden v (už bývalém) kině Forum a druhý pod budovou, kde je nyní Klub Delfínek u Mateřské školy Pampeliška,“ říká mluvčí magistrátu Hana Jandová Koišová.