V budovách kuřáky nestrpí. Ale venku vládne apatie

Týdeník Sedmička testoval, zda na místech, kde je zakázáno kouření, lidé dodržují zákon.

Kouřit se teoreticky nesmí na spoustě míst. Realita je však poněkud jiná. Jak vyplývá z redakčního testu provedeného v Kolíně a v Kutné Hoře, vnitřní prostory si firmy a instituce pečlivě hlídají. Zato venku panuje anarchie.

Takzvaný protikuřácký zákon platí již déle než čtyři roky. Kouřit se nesmí na autobusových zastávkách, vlakových nástupištích, ve veřejných budovách. Úplný zákaz kouření platí i ve vlacích a dalších hromadných dopravních prostředcích.

S dodržováním to však není tak žhavé. Sedmička vytipovala místa, na nichž je kouření zakázáno, a poslala tam figuranta s cigaretou. Aby při testu nedošlo k porušení zákona, byla cigareta pouze elektronická, od klasického tabákového výrobku však takřka nerozeznatelná.

Apatičtí cestující

Na zastávkách MHD před kolínským nádražím kouření nikoho nepřekvapuje. Figurant popotahuje z cigarety přímo pod nápisem „Kouření zakázáno“. Dvě zhruba pětatřicetileté ženy, mezi které se vmísil, si cigarety vůbec nevšímají. Není divu. Vždyť na okolních nástupních ostrůvcích pokuřuje několik dalších lidí.

„Stává se, lidé jsou letargičtí. Ale dostali jsme i několik oznámení, že někdo na zastávce kouří. Pokud někoho takového vidíme, zasáhneme,“ říká Viktor Prokeš, velitel kolínských strážníků. Právě oni mohou pokutovat kuřáky, kteří si tabák vychutnávají na zastávkách MHD. „Můžeme dát pokutu až tisíc korun, ale většinou je to pár stovek,“ dodává velitel.

Další díl testu se odehrává ve vlaku z Kolína do Kutné Hory. V pátek odpoledne je v soupravě plno, místo je jen na chodbičce. Několik lidí se po kouřícím figurantovi udiveně ohlédne, ale nahlas neprotestuje nikdo. A průvodčí v nedohlednu.

Kouřit se nesmí ani v nádražních budovách, na nástupištích a v podchodech. Na hlavním nádraží v Kutné Hoře si s tím nikdo hlavu neláme. Dobrých deset lidí si cestou z vlaku zapaluje cigaretu už v podchodu. Ještě víc si jich vychutnává nikotinový kouř na zastávkách MHD před staniční budovou.

Figurant míří na nástupiště a poměrně dlouhou dobu kouří přímo pod cedulí s přeškrtnutou cigaretou. Nevzbudí sebemenší rozruch. Dva železničáři, kteří jdou kolem něj, ani nezvednou oči.

Stejné je to i na kutnohorském autobusovém nádraží. Až když se figurant i s cigaretou staví mezi cestující do fronty na autobus, začne si ho měřit pohledem starší muž s kloboukem. Nakonec ale mlčí. Tak jako drtivá většina jiných.

Kouření je zakázáno také na čerpacích stanicích. Sedmička to zkouší na benzince firmy Shell v Jaselské ulici v Kolíně. Několik minut se figurant prochází mezi stojany a pokladnou. Bez odezvy, ačkoli kolem něj dvakrát projde zaměstnanec benzinové pumpy.

Obsluha reaguje až na upozornění. Mladá žena vybíhá od pokladny ven. „Běžte kouřit jinam, tady nesmíte,“ vykazuje kuřáka z prostoru, na kterém stojí čerpací stojany.

V čekárně? Ne!

Pořádný rozruch způsobí kouřící figurant až v kolínské nemocnici. Jde se posadit mezi pacienty do čekárny ortopedické ambulance. Popotáhne z cigarety a reakce je okamžitá. „Co tady děláte s tou cigaretou? Zbláznil jste se? Tady jste v nemocnici, tady se kouřit nesmí,“ křičí na něj jedna z pacientek, přibližně pětapadesátiletá žena.

Nastrčený kuřák opouští čekárnu a usedá na chodbu mezi pavilony. Kolem něj projde několik lékařů, sester i sanitářů, a i přesto, že vidí cigaretu v jeho ústech, nereagují. Paní z čekárny je však důsledná, za figurantem přibíhá i sem. Neuklidní ji ani vysvětlení, že jde o elektronickou cigaretu a test týdeníku Sedmička.

Oproti tomu recepční u hlavního vchodu kolínské nemocnice je zcela apatická. Figurant kolem ní dvakrát projde s cigaretou v ústech, recepční jej sleduje, ale – mlčí. Ani náznakem neupozorňuje na zákaz kouření.

Velký pozor si na nezvané kuřáky dávají v kolínském obchodním centru Futurum. Figurant pokuřuje v uličce mezi obchody, ochranka je na místě za několik minut. Ve vší slušnosti jej požádá, aby uvnitř nekouřil. „Viděl jsem vás na záběrech bezpečnostních kamer, proto ta rychlost,“ vysvětluje muž z bezpečnostní agentury svůj promptní zásah.

S kouřením v obchodním centru se prý občas setkává. „Tady nahoře mezi obchody to není tak často, ale dole na krytém parkovišti kouří hodně lidí. Většinou je stačí upozornit, že je zde kouření zakázáno a že mají cigaretu uhasit,“ dodává pracovník ochranky.

Kuřácká Mekka

Poslední zastávkou redakčního testu je železniční nádraží v Kolíně. Na první pohled kuřácká Mekka. Před vchodem postává s cigaretou v ruce na dvacet lidí. „Velkým nešvarem bylo kouření v hale, tam jsme jezdili často. Teď už ji hlídá bezpečnostní agentura,“ říká velitel městské policie Prokeš. Nyní si to uvnitř nikdo nedovolí – až na figuranta Sedmičky.

Dva muži z bezpečnostní agentury jsou na místě hned. Jejich nepřátelské výrazy se však po zjištění, že jde o elektronickou cigaretu, rychle mění v úsměv. „Jinak bychom vás museli vyvést,“ upozorňují.