V Česku se bude poprvé dražit obchodní centrum

Jedno z největších moravských obchodních center Olomouc City jde do dražby. V Česku bude prodej tohoto 18 tisíc metrů čtverečních velkého nákupního centra ojedinělý hned ze dvou důvodů. Doposud se totiž žádná podobná nemovitost v tuzemsku nedražila a zároveň by mohlo jít o historicky největší nedobrovolnou dražbu v zemi.

Zpeněžení centra připravuje společnost Naxos, dlouhodobě největší dražebník v zemi.„Dražba se uskuteční v srpnu letošního roku. Budoucí nejnižší podání se odvíjí od ceny, kterou stanoví znalecký posudek, a předběžně odhadujeme, že se bude pohybovat v rozpětí 200 až 300 milionů korun,“ uvádí obchodní ředitel Naxosu a renomovaný odborník na realitní trh Libor Nevšímal. „V případě Olomouc City může představovat cena dosažená při této dražbě téměř patnáct procent ročního objemu dražeb v Česku,“ dodává.

Významné obchodně společenské centrum Olomouc City, které zahájilo provoz v roce 2005, je jedním z největších komplexů svého druhu na severu Moravy. Své prodejní plochy pronajímá téměř 70 nájemcům a je obsazeno téměř z 90 procent. Jeho výnos představuje zhruba 2,5 milionů eur ročně. „Garantem výborného stavu a atraktivity tohoto centra je společnost DTZ, která komplex spravuje a zajišťuje tak dobrou výnosnost, díky níž je centrum výdělečné a finančně soběstačné. DTZ se stará o veškerý chod centra, od technického servisu až po komunikaci s nájemci. Mimo jiné spravuje i nákupní centrum Královo pole v Brně, Obchodní centrum Šestka na Praze 6 nebo Galerii Butovice na Praze 5,“ říká Libor Nevšímal. Olomouc City nabízí sortiment nejrůznějších značek a služeb, restaurace a kavárny. Návštěvníci mají možnost zábavy na minigolfu nebo v multikině, kterým Olomouc City disponuje jako jediné obchodní centrum v regionu. Centrum sousedí s Globusem, který je dlouhodobě nejúspěšnějším hypermarketem v Olomouci.

K výhodám Olomouc City patří podle Libora Nevšímala mimo jiné i to, že jde o poměrně novou nemovitost nacházející se navíc v dobré lokalitě – na okraji Olomouce u významné rychlostní komunikace směřující do Hradce Králové. „Potenciální investory bude Naxos hledat především mezi těmi, kdo se na obchodní centra soustředí. Zájem lze očekávat u větších hráčů na trhu, zaměřovat se budeme jak na české, tak na zahraniční investory. A jednou z možností jsou také investiční fondy,“ uzavírá Nevšímal.

Dosud největší dražbu tohoto typu v Česku realizoval rovněž Naxos, který v roce 2010 zpeněžil obří tovární komplex v Brandýse nad Labem za 340 milionů korun.