V Česku vyroste sériová linka na výrobu 3D tiskáren. Pomohou dotace

Česká 3D tiskárna DeeGreen.

Česká 3D tiskárna DeeGreen. Zdroj: Jan Sedlak

Česká společnost DO-IT (be3D) postaví za Prahou sériovou linku na výrobu vlastních 3D tiskáren. Objekt by měl mít rozlohu až tisíc metrů čtverečních. Firma v současné době hledá vhodné prostory, které bude následně možné zrekonstruovat pro účely moderní výroby.

Finální termín dokončení výrobní linky není jasný. Slibná společnost nicméně na projekt získala dotaci z Evropské unie ve výši šesti milionů korun (Operační program Podnikáni a inovace). Na čerpání peněz má be3D jeden rok, během té doby by tedy mělo být rozhodnuto.

Dotace jsou podmíněny padesátiprocentní spoluúčastí, do hry tedy zřejmě vstoupí ještě další investoři. „Celková investice do stavby sériové linky be3D bude dosahovat minimálně 12 milionů korun,“ řekl pro E15.cz šéf společnosti David Miklas.

Za investory ve Valley

Miklas je aktuálně na zkušené v Silicon Valley, kde v rámci programu CzechAccelerator působí v akcelerátoru RocketSpace. Tam mimo jiné s potenciálními investory jedná. Mladý podnikatel a technik nedávno pro E15.cz uvedl, že při této příležitosti hodlá ve Státech založit také pobočku a najmout tamního obchodního zástupce.

DO-IT, respektive be3D, aktuálně vyrábí dvě tiskárny pro trojrozměrný tisk – levnější DeeGreen a velkou průmyslovou DeeRed. Plánovaná linka má obsloužit právě tento dražší model. „V první fázi se do výrobní haly přesune výroba DeeRed. DeeGreen přijde na řadu až ve druhé fázi, většina produkce menší tiskárny ale pravděpodobně zůstane na Palmovce,“ říká Miklas.

Právě do nových prostor na pražské Palmovce se jeho společnost nedávno přestěhovala z těsných prostor InovaJETu ČVUT. V novém sídle probíhá jak výroba, tak samotný vývoj a výzkum. DO-IT aktuálně zaměstnává více než 15 lidí a do výroby plánuje přijmout další.

O novou tiskárny DeeGreen je totiž v zahraničí poměrně velká poptávka. „Přišlo za námi velké množství distributorů a máme první objednávky. Do Německa v následujících několika měsících expedujeme 200 kusů DeeGreen,“ řekl už dříve Miklas (více v našem článku). Zájem hlásí také Nizozemsko, Velká Británie, Francie či Španělsko.

DO-IT zároveň pracuje na několika prozatím utajovaných projektech. Jeden z nich má údajně být pro „jednu skutečně velkou společnost“, Miklas ale prozatím nechce specifikovat bližší podrobnosti. K nějakému oznámení v této oblasti by nicméně mohlo dojít ještě letos.