V důchodu otevřeli skripta

Senioři z Klatov nemusí za vysokoškolskými studiemi do Plzně. Univerzitu navštěvují virtuálně.

Volný čas tráví nad skripty. Pro studijní materiál chodí do knihovny, nebo jej vyhledávají na internetu. Výuku mají rozdělenou do semestrů a každý zakončují závěrečným testem. Jen ročník narození ve svých indexech mají o pár let nižší než ostatní vysokoškoláci. Řeč je o klatovských seniorech, kteří se stali studenty virtuální univerzity třetího věku.

Kamarád počítač

Jedenašedesátiletá Marie Syková ze Slavíkovic začala s vysokoškolským studiem poprvé před třemi lety. „Mými koníčky jsou příroda a historie. A v mém okolí je památek víc než dost. Dozvědět se něco zajímavého o nich mě dlouho lákalo,“ přiznává důchodkyně. Začít se po padesátce seznamovat s počítačem a pronikat do tajů internetových stránek si většina seniorů nedokáže představit. Marii Sykové ale práce s počítačem nevadí.

„Počítač máme k dispozici v klubu seniorů, nebo chodím do knihovny. Pravdou je, že s ním moc nekamarádím, ale pracovat s ním umím. I když není nad to, když si člověk může informace vyhledat v knížkách,“ tvrdí Syková. Do virtuálního světa vysokoškolského vzdělávání proniká už druhým rokem také Vladimír Brokeš z Týnce. „Učit se je pořád třeba,“ razí heslo stále aktivní důchodce.

Ani jemu není počítač cizí. Pracoval dlouhou dobu jako kronikář obce a historie jej pořád baví. I když přiznává, že častěji než na počítači hledá podklady ke studiu v knihovnách a v archivech. „Všechny informace z přednášek si pak v klidu z počítače zopakuji doma. A také si můžu udělat z domova test a poslat jej k vyhodnocení,“ popisuje výhody studia na dálku Brokeš.

Studium na dálku

Jak vlastně virtuální univerzita funguje? „Tříletý studijní program Svět okolo nás zahrnuje šest semestrů. Univerzita třetího věku je určena seniorům. A protože ne všichni mají možnost cestovat za vzděláním do krajských měst, zřídili jsme virtuální univerzitu,“ vysvětluje Klára Nehodová z provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze, která tento druh vzdělání už několik let praktikuje.

Senioři absolvují během semestru několik přednášek. Dostanou také studijní materiál. Za pomoci počítače nebo další literatury absolvují kontrolní testy, sepíšou samostatnou práci a nakonec je čekají závěrečné testy. Univerzitu třetího věku si poněkud přestárlejší studenti pochvalují. „Je to výborná záležitost. Člověk nezakrní, neustále se zdokonalujete a navíc máte pocit, že se na vás nezapomíná. Mnozí z nás si navíc plní sen z mládí, kdy jsme byli nuceni pracovat a na školu nezbyl čas,“ pochvaluje si Marie Syková.