V Hradci operují do dvou minut. V Pardubicích do půl hodiny

Sedmička porovnala pardubickou a hradeckou traumatologii. V čem se liší? Například v rychlosti. V Hradci dokáží nastoupit dva traumatýmy do minuty. V Pardubicích do půl hodiny.

Když záchranáři nakládají do sanitky rozbitého pacienta z autonehody, nemusejí už váhat, kam ho odvezou. Rovnou si to namíří na Hradec Králové. V pardubické nemocnici totiž už nemohou pacienty s mnohačetnými poraněními přijímat.

Tisíce Pardubáků, lidí z vedení nemocnice i krajští politici se se ztrátou „prvoligové traumatologie“ nedokázali srovnat. Petici za její záchranu podepsalo šestadvacet tisíc lidí. „Zrušení špičkové traumatologie v Pardubicích považujeme za hazard se zdravím našich občanů,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Sedmička navštívila obě oddělení

Je to ale pravda? Skutečně se hazarduje s lidskými životy? Redakce Sedmičky navštívila obě pracoviště a pokusila se je porovnat.
A výsledek? Rozdíl mezi pardubickou a hradeckou traumatologií zjistíte na první pohled.
Největší rozdíl je v rychlosti. Když záchranáři přivezou polámaného a krvácejícího pacienta do Pardubic, kompletní traumatým se na příjmu objeví do třiceti minut. V Hradci Králové nastoupí dva traumatýmy do minuty a další dva do pěti minut.

„Máme dvanáct sálů v jedné budově. Ale nejdůležitější je, že přímo na emergency je takzvaný život zachraňující sál s kompletním vybavením,“ říká primář oddělení urgentní medicíny Jaromír Kočí. Všechno je na jednom místě a pacienty není třeba nikam převážet.
V Pardubicích vážně zraněné přece jenom trochu povozí po budově. I když žádné kilometry to také nejsou. „Z emergency je to na operační sál zhruba dvacet metrů. To není žádná dramatická vzdálenost,“ vysvětluje zástupce ředitele pardubické krajské nemocnice Martin Šácha.

Pardubice na špičkové přístroje teprve čekají

Další rozdíl je v přístrojovém vybavení. Zatímco hradecká nemocnice má nejnovější přístroje, pardubickou traumatologii nákup špičkového vybavení teprve čeká.

„Letos bude zakoupen nový počítačový tomograf pro traumatologické výkony, zrekonstruuje se oddělení radiodiagnostiky a současný zastaralý tomograf se nahradí novým,“ slibuje Šácha.
Obě pracoviště se ale liší i prostředím a atmosférou v čekárnách. Hradecká nemocnice otevřela budovu, kde sídlí Traumacentrum, v únoru 2008. A člověk se tam cítí téměř jako na moderním letišti – posadíte se na vydesignované barevné sedačky, všude je dost prostoru, s nikým se neperete o místo a trochu soukromí.
Ani pardubické pracoviště není zastaralé nebo nevkusné, ale nemocnici v sobě přeci jen nezapře.

Do Hradce je to dvacet kilometrů navíc

Ohrozí cesta o jednadvacet kilometrů život zraněného? Sanitka, která místo do Pardubic pojede do Hradce Králové, bude mít delší cestu maximálně o dvacet minut.

Díky rychlosti týmu se vzdálenost smazává

Pro vrtulník je rozdíl pár kilometrů naprosto zanedbatelný. Doktoři z pardubického traumatýmu se sejdou do třiceti minut. V Hradci Králové se o zraněného postarají okamžitě. Vzdálenost mezi oběma městy se tím smazává.

„Ty nejkomplikovanější případy i v minulosti skončily v naší fakultní nemocnici. Jsme připraveni i na extrémní nápor pacientů v případě hromadného neštěstí,“ říká Jaromír Kočí z královéhradeckého traumacentra