V Karlových Varech se loni narodil Quentin i Arwen

Jméno pro dítě hledalo loni víc než tisíc karlovarských maminek. Nejčastěji volily Lucii a Tomáše.

Staročeské, nebo netradiční? Jedno, nebo hned dvě? Jaké jméno dají svému nenarozenému dítěti, přemýšlela loni víc než tisícovka žen z Karlových Varů, která na těhotenském testu objevila dvě čárky. A jaká nakonec zvolila? Pro děvčata to byla nejčastěji jména Lucie, Kateřina, Natálie a Tereza. Pro chlapce zase rodiče vybrali jméno Tomáš, Jan a Martin. Kluci měli navíc nad loňskými děvčaty početní převahu.
„V Karlových Varech se loni narodilo tisíc šestnáct dětí. Chlapců přišlo na svět asi o dvě procenta víc než děvčat,“ říká Jan Kopál, mluvčí karlovarské radnice. Matrikářky se během loňského roku setkaly také s několika raritními jmény. V Karlových Varech se narodil například chlapec Ruben či Quentin, jmenovec slavného amerického režiséra. Ani rodiče děvčat nezůstali v kreativitě pozadu. Ve městě nyní vyrůstá Arwen, jejíž jmenovkyně je elfí princeznou v Tolkienově trilogii Pán prstenů. Neméně exotické jméno vybrali také rodiče, kteří svou dceru pojmenovali Basanti.
Podobně jako některé slavné české herečky nebo zpěváci, volili i rodiče z Karlových Varů pro své dítě hned dvě křestní jména. S hvězdnými manýry však volba mnohých z nich neměla nic společného.
„Máme tři děti a každé má dvě křestní jména. Naše první se jmenuje Kašpar Jakub. Vzniklo to tak, že má žena strašně chtěla Kašpara a já zase Jakuba. Říkáme mu oběma jmény,“ směje se hrdý otec Martin Janouš. Když se Janoušovým narodily další děti, měli manželé jasno. „Aby jim to nebylo líto, dostaly také dvě jména. Je to taková naše rodinná tradice. Sestra mojí manželky má tři dcery a mají dvě křestní jména také,“ dodává. V Karlových Varech je však více než jedno křestní jméno stále spíše neobvyklé. „Pravděpodobně ještě nemůžeme mluvit o tom, že by to byl trend, ačkoli matrika zaznamenala nárůst počtu rodičů, kteří svým dětem volí dvě křestní jména,“ říká Kopál.
V Karlových Varech jde zhruba o deset procent narozených dětí. Výjimky netvoří ani početná ruská komunita, která ve městě žije. Dětem, které se tady narodí, nedávají typicky ruská jména, ale spíše taková, která jsou v Evropě naprosto běžná.
Jméno podle tradic

Tradic se naopak striktně drží Vietnamci. Jejich jména se obvykle skládají ze dvou až čtyř samostatných slabik, přičemž první z nich bývá příjmení. Aby si je lidé lépe zapamatovali, představuje se řada z nich jménem českým, které si sami vyberou.
„Adam je trochu podobný mému Ahn a lidé nemají problém, aby si ho zapamatovali nebo ho správně vyslovili. Je pro ně srozumitelnější,“ říká Nguyen The Ahn, který pracuje jako barman v jedné z karlovarských heren. Sedmička obešla několik restaurací a častými jmény, která si vietnamští barmani volí, jsou například Martin, Jan nebo Josef.

Nekomolit!

Pokud rodiče vybírají jméno pro svého nenarozeného potomka, musejí počítat s tím, že existují určitá omezení. Stanovuje je zákon o matrikách. Kvůli němu nesmí mít dítě jméno zkomolené, zdrobnělé nebo domácké. Rodiče mohou zapomenout i na to, že své dítě pojmenují jako věc nebo stejně, jako se jmenuje jeho sourozenec.
Zákon také nedovoluje, aby dívka dostala mužské jméno a naopak. Pokud mají úřednice matriky o zvolené podobě jména pochybnosti, musejí si rodiče obstarat posudek jazykovědce, který je specialistou na ověřování podob jmen.

Jak se jmenovali rodiče a jejich děti:

V Karlovarském kraji loni nejvíc rodily Petry, Jany a Lucie. Otcové se ve většině případů jmenovali Jan, Petr nebo Tomáš. V ostatních krajích se na prvním místě drží Petrové, Janové bývají až druzí. Do módy se opět vracejí staročeská jména jako Anežka, Amálie nebo Květa. Rodiče často volí také jména cizokrajná, jako je Mia, Luisa nebo Katrin. U chlapců je to Oliver, Kristián nebo Alex.

V celorepublikovém průměru se na první příčce četnosti jmen u novorozeňat drží Tereza a Jakub.