V lednu začne válka, říká dokumentarista Ries

Bude to válka o nápravu obrovských škod po zpackané privatizaci z počátku devadesátých let.

Pražský dokumentarista, režisér a prezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví Pavel P. Ries vytáhne v lednu do boje za záchranu jednoho z architektonických pokladů západních Čech. Bývalých lázní Kyselka. Věří, že bitva má smysl.
„Po Karlově mostu se intenzivně zaměříme na Kyselku. Podáme trestní oznámení, spustíme internetové stránky a zmobilizujeme veřejnost i poslance. Do války za záchranu Mattoniho dědictví teď půjdeme velmi tvrdě. Ještě máme o co bojovat,“ hřímá Ries.
Podle něj některé z památkově chráněných objektů, které pamatují nejslavnější období obce, dosud nejsou ztracené. Ottův pavilon s kolonádou, Mattoniho vila a také empírový pavilon pod Ottovou kolonádou. Chátrají, ale naděje prý umírá jako poslední.
„Stát ale musí okamžitě jednat. Protože po této zimě bude hůř. A svět nám takový zločin neodpustí,“ říká Ries a dodává, že asociace už připravuje rozsáhlý podkladový materiál pro poslance i senátory. „Jestli nyní nějaká památka na Karlovarsku potřebuje urgentní pomoc státu, jsou to bývalé lázně Kyselka. Stát je kdysi prodal spekulantům a podvodníkům, tak aš teď, za minutu dvanáct, zakročí. Možnosti má,“ upozorňuje. Dokumentarista Ries se při záchraně bývalých lázní angažuje už delší dobu. Před třemi roky vytvořil obrazovou a textovou studii, která v e-mailech obletěla celou republiku. Letos v září pro změnu spolupracoval s německou televizní stanicí ARD na dokumentu o Ohři a Kyselce. V něm upozornil na žalostný stav lázeňských objektů. Teď v lednu natočí vlastní film o zkáze v Kyselce. Pro Českou televizi. Podle scénáře v emotivním dokumentu obživne Heinrich von Mattoni. Vrátí se, aby si sto let po své smrti prohlédl lázně, které naší generaci zanechal.