V Liberci začala oprava lázní za téměř 400 milionů korun

V Liberci začala druhá z kontroverzních zakázek, jež vedly letos na jaře k rozpadu radniční koalice. Revitalizace městských lázní na galerijní objekt přijde na 380 milionů korun a z 85 procent ji spolufinancuje Evropská unie. Památkově chráněná budova městských lázní se tak konečně po letech dočká rekonstrukce a nového využití. Už v roce 2013 by se do ní měla začít stěhovat liberecká Oblastní galerie. Rekonstrukci zajistí pardubická společnost Chládek a Tintěra.

Novorenesanční liberecké lázně patří k nejcennějším památkám ve městě. Byly postaveny v letech 1900 až 1902 v době největšího rozmachu města podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga. V 80. letech minulého století byl ale provoz lázní ukončen, když byl ve městě vybudován moderní plavecký bazén. „Porevoluční osud této cenné budovy byl velmi smutný, Liberečané byli svědky toho, jak budova chátrá, jak se stala obětí privatizačního kolotoče,“ řekl ekonomický náměstek primátorky Liberce Jiří Šolc.

Radnice koupila budovu v roce 2005 za devět milionů korun v dražbě, aby ji zachránila před devastací. Nikdo z předchozích vlastníků totiž do objektu neinvestoval. Město dalo v posledních letech do sanace objektu několik desítek milionů korun, na kompletní rekonstrukci ale peníze nemělo. Na financování projektu nového využití se spojila radnice s Libereckým krajem, který po rekonstrukci objekt převezme. Oblastní galerie v Liberci, která je krajskou institucí, vlastní čtvrtou nejrozsáhlejší sbírku výtvarného umění v zemi. Sídlí v novorenesanční budově postavené v letech 1871 až 1872 továrníkem Johannem Liebiegem. Stavebně historický průzkum ale ukázal, že je budova v havarijním stavu. Památka je napadena dřevomorkou a červotočem, narušená je i nosná stropní konstrukce mezi druhým a třetím patrem, nad níž je umístěna část vzácného archivu. Galerii navíc chybí depozitář a sbírky jsou uloženy v nevyhovujících podmínkách. Rekonstrukce budovy by podle odhadů stála kolem 200 milionů korun, které ale kraj nemá.

Po přestěhování galerie do lázní předá kraj uvolněnou budovu městu. „Zatím není rozhodnuto, co s budovou uděláme,“ uvedl Šolc. Nabízí se ale podle něj možnost vybudovat tam samostatné muzeum věnované rodu Liebiegů, který se významnou měrou zasloužil o rozvoj města v 19. a 20. století. „Rodina má vlastní nadaci a není vyloučeno, že by se na realizaci projektu podílela,“ dodal Šolc.
Revitalizace lázní je jedním ze dvou kontroverzních projektů, které prověřoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Druhým projektem je dostavba městského bazénu, kterou v srpnu zahájila stavební společnost Syner. Firma vyhrála veřejnou soutěž s cenou 140 milionů korun.