V libereckých Vratislavicích mají kluziště s celoročním provozem

Plastové kluziště s možností celoročního bruslení vybudoval liberecký městský obvod Vratislavice nad Nisou.

Kluziště je součástí víceúčelového sportovního areálu. Městský obvod za něj zaplatil z vlastních zdrojů asi dvacet pět milionů korun, zhruba patnáct procent svého ročního rozpočtu. Řekl to starosta Lukáš Pohanka.
„Je to naše největší investice,“ dodal starosta. Městský obvod se sedmi a půl tisíci obyvateli si od ní slibuje, že se díky ní stane atraktivnější. Provozovatelem areálu bude zatím do konce roku liberecká Tipsport arena.
Jejím úkolem je nastartovat využití sportoviště, vypracovat provozní řád a vytvořit v areálu síť služeb. V dopoledních hodinách bude komplex sloužit zadarmo místní školám a předškolákům. Odpoledne veřejnosti a sportovním klubům. Děti do 1,2 metru budou mít vstup zdarma.
Kluziště s plastovým povrchem je v Česku zatím jen v Plzni, Táboře a Doksech. Polymerové desky, po kterých se jezdí v klasických bruslích, jsou ze stejného materiálu, jaký se používá na těsnění v kosmických lodích. Jsou tvrdé, odolné a mrazuvzdorné. „Bude tu i půjčovna bruslí a také je tu budeme brousit,“ podotkl starosta. Kluziště má asi patnáctiletou životnost a nepotřebuje téměř žádnou údržbu. O jeho úklid a impregnaci se stará jako na stadionu speciální rolba.
„Bruslení je trochu pomalejší než na normální ledu. Zato je výrazně bezpečnější,“ dodal Milan Vopička ze společnosti Sport Technik Bohemia, která areál vybudovala. Dospělý zaplatí za vstup třicet pět korun a dítě do patnácti let dvacet korun. Vratislavice chtějí bruslařskou plochu nabídnout k celoročnímu trénování nejlepší české rychlobruslařce Martině Sáblíkové.
Kluziště lemuje ještě bruslařská dráha se stejným povrchem. V sousedství vyrostlo fotbalové hříště, víceúčelové hřiště pro míčové hry s umělým trávníkem a hřiště pro plážový fotbal a volejbal.