V Muzeu ožívají čeští vynálezci

Muzeum Komenského v Přerově představuje osobnosti české vědy a techniky.

Povědomé postavy z hodin fyziky a dějepisu v těchto týdnech ožívají ve zdech přerovského zámku. Ve Velkém sále tam Muzeum Komenského poutavou formou představuje velké české vynálezce.

Putovní výstava, pojmenovaná Významné osobnosti české vědy a techniky, na pomyslné časové ose vytváří portréty Prokopa Diviše, Josefa Božka, Jan Evangelisty Purkyně, Josefa Ressela, Karla Klíče, Františka Křižíka, Viktora Kaplana, Jaroslava Heyrovského, Františka Běhounka a Otto Wichterleho. „Všechno jsou to osobnosti, které svou prací přispěly celosvětové vědě a dalece přesáhly význam našeho území,“ říká ředitel Muzea Komenského Radim Himmler.

Návštěvníci si mohou prohlédnout portrét každého z vynálezců, jeho písemné dokumenty, předměty, se kterými pracoval i samotné objevy. Vystavované vynálezy pochází ze sbírek Národního technického muzea v Praze, které putovní osvětovou akci pořádá. „K vidění jsou mimořádně cenné originály. Některé z nich ještě nikdy vystaveny nebyly,“ upozorňuje Radim Himmler.

Kontaktní čočky a dětská stavebnice

Model lodního šroubu Josefa Ressela, pravítko s dalekohledem Františka Božka, oblouková lampa Františka Křižíka, vysvědčení Jaroslava Heyrovského. To jsou jen některé z vystavovaných předmětů. Asi nejatraktivnějším exponátem je tak zvaný čočkostroj. Na přístroji, podomácku vyrobeném z dětské stavebnice Merkur, vyráběl Otto Wichterle kontaktní čočky.

S vynálezy i jejich autory se mohou návštěvníci seznamovat až do 16 srpna.