V obchodech řádí zlodějské gangy

Obchody v Jihlavě berou útokem party mladých zlodějů. Kradou, aby měli peníze na drogy.

Souběžně s tím, jak v Jihlavě přibývá velkých obchodů, objevil se i nový fenomén. Party notorických zlodějů, zpravidla závislých na drogách. V supermarketech denně kradou drobné zboží: čokolády, prací prostředky, alkohol, jídlo.

Co mohou zpeněžit, prodají – například spřízněným barmanům, či trhovcům. Za utržené peníze nakupují přímo drogy, nebo v lékárnách suroviny na jejich výrobu. „Dělají drobné krádeže pro okamžité získání peněz: ukradnou prací prášek za tři sta, za sto ho prodají, aby měli na dávku drogy,“ říká šéf jihlavského obvodního oddělení policie Petr Krčál.

Dlouholetý pracovník ostrahy, který nyní hlídá v jihlavských supermarketech a má zkušenost odjinud, souhlasí. „Ohledně struktury zlodějů je Jihlava ráj narkomanů,“ říká.

Policie: Známých firem jsou ve městě dvě desítky

Těchto notorických zlodějů je v Jihlavě kolem dvou desítek a policisté většinu z nich znají. Problémem je, že jsou zákonem obtížně postižitelní. Kradou totiž zboží v malé hodnotě. Policie je tak může stíhat pro krádež až po sérii dopadení, kdy nasčítaná škoda přesáhne pět tisíc korun.

Zloději často kradou ve dvojicích, nebo v partách. Podle Krčála si tento typ zlodějů si místa krádeží příliš nevybírá. „Oni často naprosto nepřemýšlejí, je jim jedno, kam jdou krást. Nemají nic vyhlédnuto. Jdou kolem Kauflandu a když potřebují dávku, tak tam jdou, přestože ví, že tam je ostraha,“ řekl Krčál.

Nedoporučuje, aby svědkové sami proti zlodějům zasahovali. „Buď jsou bez dávky, pak mohou být agresivní, nebo v sobě drogu mají a pak je jim jedno, co dělají: roste jejich odvaha. Nevíte, co ten člověk má v hlavě,“ varuje policista Krčál. „Lepší je informovat pracovníky prodejny,“ doplnil.

Strážci v obchodech mají nyní ztíženou práci. Ekonomická krize totiž momentálně nutí snížit se tu a tam k náhodné krádeži třeba i důchodce nebo sociálně slabší lidi. Ale kradou i lidé v luxusním oblečení, které by na drobné krádeže nikdo netipoval. „Donedávna si mohla ostraha potenciální zloděje tipovat, dnes je možným pachatelem každý druhý,“ říká šéf jihlavského obvodního oddělení policie Petr Krčál.

Drobní zloději v supermarketech dosud většinou kradli, aby měli prodejem kradeného zboží hluboko pod cenou peníze na nákup drog, nebo surovin na jejich výrobu. Pro policii jde většinou o známé firmy. Jenže dnes přibývá i těch, kteří se zákonem ještě neměli konflikt.

Kradou, aby pomohli svému rozpočtu. „Jsou to často krádeže základních potravin – maso, kuřecí řízky, štangle salámu. Když ochranky mají sledovat i tyhle lidi, tak se mohou soustředit méně na naše takzvané zájmové osoby – najednou mají potenciálních pachatelů plný market,“ říká Krčál. Náhodní zloději se objeví v policejní evidenci třeba jednou za rok.

Nebezpečnější, ale zatím nepříliš častý případ jsou organizované gangy, které přijíždějí krást ve velkém odjinud. Umí nakrást za pár minut za desítky tisíc. „Přijíždějí z Ostravska, z Prahy. Zatkli jsme skupinu Poláků, kteří evidentně přijeli krást,“ řekl Krčál.