Valentýn byl původně oslavou sexu

Svátek vyhovuje mužům, protože na něj nezapomenou. Je nepřehlédnutelný.

Ačkoliv se mnoho z nás domnívá, že svátek svatého Valentýna je původně křesťanský, není tomu tak. Už v dobách antiky byl tento den oslavou sexu, orgasmu a tělesné lásky vůbec.

Začali s tím Římané. A v půli února proto, že v tu dobu začali v Itálii zpívat a pářit se ptáci. Staří Římané se tím inspirovali a začali si posílat valentýnky, což byly erotické vzkazy milencům a milenkám.

Často veršované básně se staly oslavou rozkoše a radosti z ní. Každoročně tak celý Řím zachvátila sexuální mánie. Extatické rituály zasvěcené bohyni splynuly s festivalem Lupercalia, obscénním svátkem zasvěceným pohanskému bohu sexu.

Během něho si muži a ženy psali jména na kartičky, které se pak losovaly a tvořily se s jejich pomocí náhodné milenecké dvojice pro erotické hrátky.

Křesťané svátek zakázali

První křesťané, kteří chtěli šířit svou pravdu i za pomoci zákazů, měli ovšem s pohlavní nezřízeností velké problémy. Jenže i když ho zakázali, nebylo jim to co platné. Nakonec si proto vymysleli legendu o světci svatém Valentýnovi. A 14. únor tak věnovali jemu, aby porušení pohlavní čistoty mohli trestat.

První křesťanský svátek svatého Valentýna se slavil v roce 468 po Kristu. Zpočátku církev milostné kartičky nahradila zbožným kázáním. Ale to vedlo jen k tomu, že už ve čtrnáctém století po tisíciletí překrucování původní tradice se lidé vrátili k milostné lásce. Včetně tělesné.

Za prvního autora novodobé valentýnky se považuje Charles Duc d’Orléans vězněný v londýnském Toweru. Ten v roce 1415 poslal své ženě láskyplný a erotický vzkaz ve verších. Komerční tištěné pohlednice se začaly objevovat masově až kolem roku 1800.

I na dnešních pohlednicích často objevíme Kupida, Amora či Erota s lukem a šípem. Šípem se přitom celá tisíciletí myslí a dříve i přímo zobrazoval mužský pohlavní úd. Tedy symbol vášně propichující srdce milenců. Objevují se také květiny, srdíčka a ptáci, pozůstatek z dob oslav festivalu Lupercalia.

Muži o něm ví z médií

V dnešní době se nicméně svátek svatého Valentýna nese spíše v křesťanském stylu. I když notně zkomercionalizovaném. Možná i to je důvodem, proč mužům vyhovuje více než ženám. Díky silné propagaci, kdy vyčnívá z každého květinářství či cukrárny, je těžké si jej zcela nevšimnout. Na rozdíl od jiných dat, jako například výročí seznámení. Alespoň to před několika lety vyplynulo z jednoho internetového výzkumu. Únorová oslava zamilovanosti vyhovuje dvaadvaceti procentům mužů, kteří se domnívají, že Valentýn je pro oslavu lásky ideální termín. Ženám se zase zamlouvá jako důvod k oslavě spíše výročí seznámení. Nicméně více než polovina lidí je toho názoru, že láska by se neměla řídit dnem v kalendáři nebo časem. Naopak, měla by se slavit kdykoli a nejlépe pořád, celý rok a ne jen v konkrétní den.

Není velkým překvapením, že vyšší povědomí o svátku zamilovaných mají ženy, okolo pětaosmdesáti procent. Bohužel většině lidí mediální masáž svátku natolik leze krkem, že si myslí, že celý svátek je jeden velký marketingový trik. Třetina lidí se domnívá, že je hezké, že zamilovaní mají svůj svátek. A není důležité, kde má původ.

Co na sebe?

S oslavou Valentýna jde ruku v ruce rovněž odpovídající oblečení, obzvlášť pokud plánujete večerní návštěvu divadla, kina nebo restaurace. To se samozřejmě týká především žen, které volí z odstínů růžové a červené. Ale i to má svá pravidla. Předně nesmíte zapomenout respektovat typ pleti, barvu vlasů a očí. A stejně tak není pravdou, že v růžové vypadají pěkně jen průsvitné blondýny, právě naopak.

Existuje neuvěřitelně široká paleta odstínů červené a růžové barvy. Nevybírejte tedy oblečení, které je valentýnské, ale to, které se hodí k vaší osobnosti.

Světlejší ženy s modrýma očima a blond vlasy by měly sáhnout po korálově a ohnivě jasně červené. Z růžových jim pak ladí odstín s lososovým nádechem. Žena s tmavšími blond vlasy, šedýma očima až do zelena či oříškově hnědýma by měla zvolit barvu malinovou, vínově červenou, starorůžovou nebo šedorůžovou. Tedy celkově spíše jemnější odstíny.

Pro zrzky je ideální měděná barva, granátová a hnědočervené odstíny. Z růžových pak hnědavé odstíny růžové. Černovláskám zase sluší tvrdé studené tóny červené, přecházející až do modra a výrazné růžové. A v neposlední řadě je důležité doladit svůj outfit stylovými doplňky.

Romantika u televize

Pokud ovšem nemáte v plánu nikam vyrazit a raději chcete strávit Valentýna doma, můžete si večer ozvláštnit sledováním romantického anebo podle vzoru starých Římanů erotického filmu.

Naprostou klasikou mezi romantickými filmy je už řadu let Casablanca s Humphrey Bogardem a Ingrid Bergmannovou. Neodolatelná je i Audrey Hepburnová ve Snídani u Tiffanyho. U smutně romantického filmu Prázdniny v Římě jistě ukápne nejedna slza u silného příběhu princezny Audrey, jež se zamiluje do novináře Gregory Pecka.

Z novějších filmů možná zaujme Amélie z Montmartru. Audrey Tautou, známá rovněž z filmu Šifra mistra Leonarda, chce lidem rozdávat radost. Ke své lásce se dostává postupně a nakonec se k ní i dostane. Byť to trvá celý film.

Z osmdesátkových klasik je určitě nutno zmínit Hříšný tanec s Patrickem Swayzem, Flashdance či Pretty Woman. Julia Roberts si zahrála rovněž v Notting Hillu, který kromě romantiky oplývá rovněž příjemným britským humorem z pera Richarda Curtise, spolupracovníka Rowana Atkinsona alias Mr. Beana. Curtis se ještě podepsal jako režisér pod filmem Láska nebeská, kde se vedle Hugha Granta objevily i další herecké hvězdy, například Keira Knightley, Colin Firth nebo Ema Thompson. Pokud si nevyberete, přesto máme pro vás sázku na jistotu. Angeliku. Ženu, která zlomila srdce snad každému muži, kterého potkala. Několikrát byla vdaná, měla nespočet milenců, a přesto zůstávala celý život věrná jedinému muži. Kulhavému muži s jizvou a obrovským charismatem, Joffrey de Peyracovi.