Vánoce s nádechem exotických krajů

Jak slaví Vánoce v zahraničí, ukazuje výstava ve Vlastivědném muzeu.

Vánoční svátky se kvapem blíží. Už během adventu je ale možné nasát jejich atmosféru v netradiční podobě.

Kdo se chce dozvědět něco o tom, jak vypadají svátky v zahraničí, může zavítat na výstavu do Vlastivědného muzea v Olomouci.

Do 8. ledna příštího roku je ve Vlastivědném muzeu přístupná výstava Skleněná inspirace II s podtitulem Vánoce v zahraničí.

Skládá se ze tří bloků zaměřených na vánoční stromečky, pohlednice a betlémy. Cílem celé výstavy je přiblížení vánočních zvyků jiných zemí. Kromě toho se výstava zaměřuje i na typická vánoční jídla jiných národů a kuriozity, s kterými je možné se v zahraničí potkat.

V prvním úseku najdou návštěvníci muzea stromečky zkrášlené ozdobami tuzemské výroby, které jdou na export. Jak napovídá název výstavy, všechny ozdoby jsou vyrobené ze skla. Například perníčky i s tradičním českým zdobením, které příští rok poputují na švýcarský trh. „Naším záměrem je podpora českého sklářského řemesla, protože dnes jsou k dostání hlavně výrobky z Číny a ty naše ručně vyráběné se shání obtížně. Přímo u stromku tedy máme kontakt na výrobce, aby každý věděl, kde si danou kolekci může objednat,“ vysvětlila autorka výstavy Veronika Hrbáčková.

Výstava představí současné trendy v ozdobách, kterým letos vládne červeno-bílá kombinace zvaná polární červená, ale také přírodní barvy zeminy, lišejníků a kůry stromů. K vidění jsou například ukázky ozdob inspirovaných egyptkou kulturou, které se vyváží do Ameriky. „Osobně mě velmi zaujaly montované perličkové ozdoby z německého a norské stromečku, zajímavá je také slezská kolekce s dekorem kapesníků právě v červeno-bílé kombinaci,“ dodala Hrbáčková.

Pohlednice zhmotňují představy ilustrátorů o Ježíškovi. „U nás nemá Ježíšek přesně danou podobu, na rozdíl třeba od Santa Klause, u něj vycházíme z vlastní fantazie, ale jeho idea v nás je a víceméně odpovídá právě tomu, jak jej zachytili na starých obrázcích a v knížkách,“ doplnila Hrbáčková. I tato část výstavy se může pyšnit zahraničními ukázkami, proto na pohlednicích najdeme i Weihnachtsmanna, Santa Clause a Mikuláše. Je na nich vidět rozdíl mezi těmito postavami a současně i podobnost mezi Mikulášem a německým Weihnachtsmannem. Pohlednice pocházejí z Německa, Ruska, Rumunska, Polska, USA, Austrálie a Skandinávských zemí.

Exotické betlémy

Část výstavy zaměřená na betlémy vznikla díky spolupráci s Náprstkovým muzeem, které zapůjčilo exponáty. Betlémy pocházející z jihoamerických zemí nebo z Afriky přináší pohled na tamní představu svaté rodiny. Proto jsou postavami v betlému indiáni nebo domorodci. Tyto betlémy jsou hlavně z akátového dřeva, takže na první pohled barevně nevynikne, že to nejsou Evropané, přesto si logicky každá kultura etnicky zpodobnila výjev zrození křesťanského Mesiáše po svém.

S jinými kulturními zvyky v různých koutech světa souvisí i rozmanitá podoba osoby, která nosí dárky. Tito „Ježíšci“, jak je autorka výstavy nazývá, mohou mít podobu čarodějnice, která nosí dárky v Itálii a jmenuje se Befana. Nebo jsou to skřítkové, jaké mají ve Skandinávii. I s těmito rozdíly výstava seznamuje.

VÁNOCE V ZAHRANIČÍ

* Muzeum je otevřené denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin.
* Dospělí zaplatí za lístek 40 korun, děti a důchodci 20 korun. Rodinný vstup stojí 50 korun.