Varšava s kavárnou a bez Barrandoffu

Architekti dají novou podobu kinu Varšava v Liberci. Atrakcí bude schodiště do kavárny stropem bývalého klubu Barrandoff.

Klíče od libereckého baru Barrandoff měla 1. června úředníkům z liberecké radnice předat jeho dosavadní pronájemkyně Alexandra Erlebachová. Budova nejstaršího libereckého kina bude definitivně prázdná.
„Dali mi ještě dva týdny na vyklizení, ale provozovat už nesmím,“ vysvětluje Erlebachová, „a jestli neseženeme výjimku od hygieny a stavebního úřadu, končíme,“ dodává.
Místní si stěžovali na hluk a dunivou hudbu, kvůli které nemohli spát. „Sám jsem se tam byl podívat a v půl desáté večer křičela muzika z otevřených oken,“ říká Jaroslav Anděl, šéf správy majetku libereckého magistrátu.

Měla by přispět Unie

Radnice dům prodat nehodlá. Chce v něm zachovat sál kina a vytvořit menší salonky pro kulturní akce a setkávání spolků. Budova ale nutně potřebuje opravu. Pomůže možná Unie. Přeměna kina by měla vyjít zhruba na třicet milionů korun.
„Dům má sice dobrou statiku, ale uvnitř zcela nevyhovuje současným požadavkům na hygienu. Pokud dotaci dostaneme, mohli bychom začít stavět na podzim příštího roku a za další rok otevřít,“ vypočítává náměstek pro kulturu liberecké primátorky Kamil Jan Svoboda.
Podle něj je sice škoda, že klub muselo město zavřít, ale nebylo jiné cesty.
„Osobně mě to mrzí, ale pokud by radnice neposlechla rozhodnutí stavebního úřadu, hrozila by jí pokuta půl milionu korun,“ upřesňuje Svoboda.
V baru se setkávali mladí umělci všech žánrů, divadla, přes výstavy a audioprojekce až po muziku.
„Místnosti nebyly odhlučené, protože původně prostor sloužil jako občerstvení pro návštěvníky kina,“ dodává Svoboda. Autoři studie na přeměnu biografu počítají se zvukovou izolací. Stejně tak i s bývalým sálem Varšavy.
„Zbouráme balkon kina a z Barrandoffu uděláme dvoupatrovou kavárnu, abychom do ní dostali světlo a prostor. Její provoz by už nikomu neměl vadit,“ poznamenává architekt Jiří Žid, který se na studii podílel.
Podle něj má budova výraznou tvář a je raritou mezi libereckými domy. Nápaditě využívá kopcovitý terén mezi Frýdlantskou ulicí a Vavřincovým vrchem. Jedna strana domu je o tři patra výš než druhá. „Z horní ulice od pizzerie Maškovky vedou velké světlíky, které jsou nyní zazděné. My je chceme obnovit, abychom světlo pustili i do dříve temné vstupní haly,“ upřesnil Žid. Zajímavostí bude i balkonek z Barrandoffu do ulice. „Na něj lidé vejdou francouzským oknem a bude znamenat další propojení budovy s ulicí,“ doplnil Žid.
Zastánci klubu ale protestují proti jeho zavření a poslali na radnici petici. S pěti stovkami podpisů. „Nechápu, proč to někomu vadí, když to fungovalo dvacet let. Proč úřady nevyjdou vstříc mladým lidem? Kapely by hrály od osmi do deseti a s okny bychom také něco udělali,“ dodává Erlebachová.