Ve Skotsku se pěstuje výjimečný bílý čaj

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Tam O´Braan byl dříve vojákem, agrochemikem a podnikatelem. Dnes pěstuje čaj na úpatí Skotské vysočiny. Jeho úspěchy vyvolávají závist všech, kdo ho kvůli tomu dříve považovali za blázna.

Čtyři roky od té doby, co začal své čajovníky pěstovat v Dalreochu, bývalé farmě s chovem ovcí ležící několik kilometrů od malého skotského městečka Amulree, dočkal se Tam O´Braan toho, že mu loni za bílý kouřový čaj byla udělena na salonu v Paříži zlatá medaile.

Od té doby tento Ir prodává čaj prestižním společnostem, jako je Mariage Frères (20 gramů v přepočtu za 2000 Kč), nebo Fortnum & Mason (20 gramů v přepočtu za 1400), jakož i luxusním hotelům, jako je Dorchester v Londýně.

„Sousedé si mysleli, že jsem blázen. Experti nás ujišťovali, že to není možné, říkali, že jsme blázni a že to nikdy nedokážeme,“ vzpomíná Tam.

Již v 19. století skotský botanik Robert Fortune, který se proslavil tím, že zavedl pěstování čínského čaje v Indii, ujišťoval, že je možné pěstovat čaj i ve Skotsku. Neměl však správně rostliny a jeho snaha ztroskotala.

Tam O´Braan byl odhodlán nedopustit se stejných chyb, a proto dovezl čajovníky rostoucí na úpatí Himalájí (Camellia sinensis sinensis) a pomalu je přizpůsoboval drsnému skotskému klimatu.

Čajové lístky rostliny Camellia sinensisČajové lístky rostliny Camellia sinensis | Profimedia.cz

Tím, že jsme semena podobající se malým oříškům nechávali vzejít uvnitř a pak jsme rostlinky přesadili do malého nevytápěného skleníku, získali jsme čajovníky, které již byly schopné odolávat sněhu, vysvětluje O´Braan.

Jakmile se čajovník aklimatizoval, ukázalo se, že Skotsko je se svými mlhami, častým deštěm, údolími a bohatou půdou téměř dokonalým místem k jeho pěstování.

„Nejlepší čaje Dárdžiling a Ásám pocházejí z lokalit, které jsou po většinu roku zahaleny mlhami,“ uvádí Tam O´Braan. Odrůda Camellia má ráda hodně vody, ale je třeba, aby tato voda mohla dobře odtékat, dodává.

Skotská zima má rovněž své výhody: vzbuzuje u rostlin jakýsi stres, který dodává bílému čaji z Dalreochu jeho spíše jemnou chuť, zdůrazňuje O´Braan.

Tam O´Braan prodává čaj prestižním společnostem, jako je Mariage FrèresTam O´Braan prodává čaj prestižním společnostem, jako je Mariage Frères | Profimedia.cz

Sklizeň, která nyní začíná a trvá až do září, se soustřeďuje na ty nejmladší listy pro bílý čaj, zatímco vnitřní listy slouží k výrobě zeleného a černého čaje.

Nikdy dříve nebyl bílý čaj kouřový, a to činí nápoj z Dalreochu revolučním a unikátním, uvádí společnost Mariage Frères.

„Patro si vychutnává téměř nepostřehnutelnou mléčnou chuť, která se snoubí s gurmánskými příchutěmi mirabelek a lotosu,“ popisuje tato společnost na svých internetových stránkách bílý kouřový čaj, který se prodává pod názvem Skotský princ.

Loni se Tam O´Braan nespokojil s produkcí 500 kilogramů čaje ze 14.000 rostlin a založil sdružení producentů skotského čaje Scottish Tea Growers Association s cílem proniknout na trh v zemi whisky. Následovalo jej deset lidí, kteří založili malé čajovníkové plantáže o jednom hektaru na ostrově Mull u západního pobřeží Skotska.

Ostrov Mull u západního pobřeží SkotskaOstrov Mull u západního pobřeží Skotska | Profimedia.cz

„Počátkem příštího roku nás bude 20. Ze stejné rostliny můžete udělat 300 typů čaje. A každá lokalita ve Skotsku mu předá svou příchuť,“ zdůrazňuje Tam O´Braan.

Odbytišť je mnoho. „V Dalreochu je celá naše produkce prodána na čtyři roky dopředu. Některé zájemce jsme museli odmítnout, například obchodní dům Harrods,“ dodává.