Vědce zaplatí školy z ciziny

Vědecký park v Uherském Hradišti má vzniknout tak jako tak.

Uherské Hradiště se přece jen může stát centrem výzkumu. Přestože zlínská Univerzita Tomáše Bati přestala spolupracovat na přípravách Vědecko-technologického parku za více než půl miliardy korun, podnikatel Pavel Berka tvrdí, že našel zastání v zahraničí. Projekt podle něj podpoří dvě univerzity a jeden výzkumný ústav. „Partneři se hlásili už dřív, ale čekal jsem na rozhodnutí univerzity. Investoři jsou ze zemí Evropské unie,“ uvedl Berka.

Komplex má do tří let vyrůst v místě bývalého zemědělského družstva v Mařaticích. Uplatnění tady najdou odborníci z letectví, strojírenství a obranných technologií. „Zahraniční univerzity, které se na projektu budou podílet, navíc spolupracují s leteckým průmyslem,“ doplnil Berka.

Vědecký park má být šancí pro mladé výzkumníky i firmy z regionu. Někteří místní z něj však mají obavy. „Moc velkou radost nemám, teď je tady vzácný klid, který by asi skončil,“ obává se Václav Jurák, který má rodinný dům nedaleko budoucího areálu.

Pracovní příležitost

Práci v parku má najít přes pět set lidí, z toho sedmdesát míst bude stálých. „Byl bych rád, kdyby tady takové centrum bylo,“ prohlásil starosta Uherského Hradiště Libor Karásek.

Zlínská univerzita, která se na fungování parku měla podílet, na něj získala třísetmilionovou dotaci z evropských fondů. Musí ji ale vrátit. Správní rada školy se totiž proti projektu postavila a odvolala i rektora Ignáce Hozu, který ho obhajoval.

Podnikatel Berka pak školu vyzval k odstoupení od projektu. „Je to škoda, protože škola se nebude rozvíjet dopředu tak, jak by s parkem mohla,“ posteskl si děkan hradišťské Fakulty krizového řízení a logistiky Vladimír Mrkvička.

Podnikatel Berka: Svědomí mám čisté

Autor vědeckého parku Pavel Berka tvrdí, že projekt je čistý a výhodný. Podnikatel Pavel Berka se svých plánů na Vědecko-technologický park nechce vzdát, i když ztratil podporu zlínské Univerzity Tomáše Bati. Výzkumný komplex je podle něj velká příležitost pro celý region.

Kdy jste začal přemýšlet o vybudování parku?

Před lety jsem potkal skláře v Karolince, kteří mi vyprávěli, jak se jako brusiči skla naučili v Číně brousit český křišťál. To je dovednost, kterou se nelze jen tak naučit, vznikala u nás přes dvě stě let. A toto knowhow uniklo do Číny. Tehdy jsem chtěl udělat školicí středisko ochrany duševního vlastnictví, aby se takové situace neopakovaly.

Proč právě v Hradišti?

Je tady spousta zavedených firem, které už desítky let podnikají v letectví, přesném strojírenství, bezpečnostním a obranném průmyslu. Mají zkušenosti, ale také obrovský problém s nedostatkem kvalitních odborníků.

Proč to Baťova univerzita nedokázala přijmout?

Nevím. A v této chvíli už se tím ani nehodlám zabývat.

Ale tvrdíte, že školu by to nestálo nic.

Tak to je. Univerzita by zaplatila třiapadesát milionů korun za pozemky, ale já jsem zajistil ze soukromých zdrojů čtrnáct milionů. Zbývající část by škola dostala jako dotaci. Ta už byla schválená.

Jak bude park fungovat?

Jde tady o podnikání s vědou a výzkumem, informacemi a znalostmi. V plánu máme vědecko-výzkumné pracoviště, podnikatelský inkubátor a centrum transferu technologií. Chceme pracovat se školami, Evropskou kosmickou agenturou, zahraničními institucemi a vědeckými pracovišti ve Skandinávii, Velké Británií, Švýcarsku a v Izraeli, kde mají skvěle fungující parky. Máme zpracovanou dlouhodobou koncepci od bezpilotních letadel přes využití služeb satelitního a navigačního systému Galileo, projekt náhrady měkkých obličejových částí nebo využití biomasy. Na všechno jsou připravené konkrétní firmy, zajištěné smlouvy a financování.

Kdo měl stavbu zaplatit?

Univerzita dostala schválenou dotaci tři sta milionů a náš řešitelský tým zajistil dalších 260 milionů ze soukromých a bankovních zdrojů. Další provoz jsme od první fáze nastavili tak, aby byl ekonomicky soběstačný.

Vy ale vlastníte pozemky i budovy, kde park vyroste, a zároveň vedete firmu, která ho bude provozovat.

To je pravda, jsem majitel pozemků. Nevím však, koho univerzita chtěla jako provozovatele. Mám zájem být operátorem, který vědecko-výzkumné práci rozumí a ví, kde ji uplatnit.

Různé organizace naznačují, že při udělení dotace došlo ke korupci, a že na projektu vyděláte hlavně vy.

To je nesmysl. Svědomí mám čisté. Chci zajistit pracovní a studijní příležitosti pro 540 lidí z toho sedmdesát kmenových zaměstnanců a 470 míst pro doktorandy. Dotace odpovídá pravidlům Evropské unie, máme platné stavební povolení.