Vědci představili nanoreaktor urychlující vznik molekul vodíku z vody

nanoreaktor

nanoreaktor Zdroj: INDIANA UNIVERSITY BL

První biologický nanoreaktor na světě, který působí jako výkonný katalyzátor urychlující vznik molekul vodíku z vody, představili vědci z Indiana University.

Výzkumníci vyňali z bakterie E. coli geny enzymu hydrogenázy, který rozbíjí vazbu vody, a vložili je do proteinové skořápky viru známého jako bakteriofág P22. „Spojili jsme unikátní schopnost viru pomyslně kolem sebe stavět zeď a výjimečnou dovednost křehkého enzymu vytvářet vodík,“ vysvětlil princip materiálu nazvaného P22-Hyd vedoucí výzkumu Trevor Douglas.

Díky virovému obalu působí enzym 150krát účinněji a hlavně odolává extrémním teplotním výkyvům, jež nastávají při působení hydrogenázy. Právě kvůli nízké odolnosti nebylo doposud možné tyto enzymy průmyslově využívat.

Katalytické účinky biomateriálu při vzniku vodíku mají být srovnatelné s dosud využívanou platinou, avšak P22-Hyd ji předčí nejen cenou, ale také dopadem na životní prostředí. „Náš bioreaktor nemusíte těžit či kupovat na burzách drahých kovů, jednoduše si jej vypěstujete za pokojové teploty,“ zdůraznil Douglas. Dodal, že materiál vyniká další předností: chemickou reakci umí urychlovat obousměrně, tedy také atomy kyslíku a vodíku slučovat za vzniku energie jako vedlejšího produktu.