Vědci vyvinuli metodu, jak vyrobit elektřinu ze stínu

Výroba energie ze stínu

Výroba energie ze stínu Zdroj: Royal Society of Chemistry

Inženýři z National University of Singapore vytvořili fungující prototyp generátoru, který by mohl vnést revoluci do způsobu výroby „zelené“ energie. Řeč je o takzvaném Shadow-Effect Energy Generátoru (SEG, na vizualizaci), který k produkci elektrické energie využívá intenzity kontrastu mezi temnotou a světlem. „Stíny jsou všudypřítomné,“ uvedl jeden z materiálových vědců a autorů studie Tan Swee Ching, čímž naznačil potenciál tohoto vynálezu.

SEG je složen z tenkých proužků zlata položených na křemíkové formě uchycené na plastické základně. Když je část proužku osvícena a část ve stínu, vzniká v generátoru napětí. To je odvislé od velikosti rozdílu ve světlosti jeho jednotlivých částí. Inženýři v tomto kontextu hovoří o revoluci ve fotovoltaice. Stíny jsou v případě fotovoltaických článků problém, SEG je nicméně ke své funkci „zásadně potřebuje“. „V naší práci jsme kapitalizovali intenzitu kontrastu mezi osvětlenou a neosvětlenou částí generátoru k vytvoření napětí a elektrického proudu,“ shrnul Ching na webu univerzity.

Výzkumný tým zjistil, že za měnících se světelných podmínek – tedy při klasickém přelétávání stínů – dosahuje SEG až dvojnásobné účinnosti než klasický fotovoltaický panel. Oproti tomu při plném zatmění či osvícení článků klesá výstupní výkon SEG k nule. Tým demonstroval schopnost SEG vytvářet dostatek energie při proměnlivých světelných podmínkách na napájení klasických digitálních hodinek – těm k chodu stačilo napětí 1,2 V.

„Optimální rozložení světla a tmy pro výrobu elektřiny je samozřejmě půl na půl,“ dodal Ching s tím, že v další fázi výzkumu se zaměří na škálování SEG a snížení nákladů na jeho výrobu, optimálně nahrazením zmíněných zlatých plátků. I přesto je však podle Chinga výroba SEG už nyní levnější než výroba klasických FV článků. Studii publikoval časopis Energy & Environmental Science.